Matthijs den Dekker

Stel vragen, zoek God, reis mee. Verhelder je blik. | Een blog sinds 2013

4 tips voor introverte jonge leiders

2 reacties

Ik ben introvert. Nu is het niet zo dat je óf introvert óf extravert bent. Het is een schaal met twee extremen en iedereen zit ergens op die schaal van meer of minder introvert of extravert. Op die schaal zit ik echter flink in de richting van extreem introvert.

Introverte mensen zijn cool. Ze zijn creatief, hebben een rijk innerlijk leven, denken over dingen na en je hebt over het algemeen weinig last van ze. Extraverte mensen zijn overigens ook cool, maar vooral een stuk luidruchtiger, om maar even flink te generaliseren.

Ik gaf enige tijd terug bij Athletes in Action een seminar voor jonge leiders over introversie. Hoe kun je als introvert persoon goed leidinggeven? In de 6 jaar dat ik bij AIA werkte, ben ik nooit teamleider geweest bij een van de outreaches, omdat ik geloofde dat ik geen goede leider kon zijn. Jammer, want ik weet nu dat het anders is.

In dat seminar gaf ik 4 tips voor introverte leiders en die deel ik vandaag graag, omdat ik nu ook in mijn werk bij Navigators LEF met introverte jonge leiders te maken heb. Maar eerst heel kort een ruwe schets van het verschil tussen introvert en extravert.

Omgaan met prikkels

Het verschil tussen introvert en extravert heeft te maken met hoe je omgaat met prikkels van buitenaf. Introverte mensen verwerken prikkels door ze in zich op te nemen, erover na te denken en dan verder te verwerken en eventueel actie te ondernemen. Dat kost tijd en denkkracht en introverte mensen kunnen dan ook vaak maar een beperkte hoeveelheid prikkels aan. Ze hebben tijd alleen nodig om op te laden.

Extraverte mensen verwerken prikkels door erover te praten, ze verwerken ze sneller en oppervlakkiger en hebben dus ook snel nieuwe prikkels nodig. Als ze geen prikkels krijgen voelen ze zich moe. Ze hebben dus juist het gezelschap van andere mensen nodig om zich op te laden.

Tips voor jou als introverte leider

Wat ik je vooral mee wil geven is dit: Je bent een goede leider. Je kan dit. Je hebt wat er nodig is om een goede leider te zijn. Vier tips daarbij.

  1. Luisteren en observeren is je kracht. Je voelt dingen anders aan dan extraverte mensen. Je ziet dingen anders dan extraverte mensen. Gebruik dat. Probeer niet als een malle op de voorgrond te staan, omdat je denkt dat een leider dat moet. Luister, observeer, kies en ga voorop als je eenmaal weet wat het beste is.
  2. Neem de tijd om na te denken. Plan tijd voor jou en je team in om dingen te verwerken. Je introverte teamleden zullen je daar dankbaar voor zijn en je extraverte teamleden trekken toch wel ergens een zak chips open. Door die tijd te nemen krijg je beter inzicht in wat de groep nodig heeft en kun je je eigen prikkels verwerken.
  3. Ga. Maak een keuze! Het gevaar van introvert-zijn is dat je passief wordt omdat je eerst alles wilt overdenken. Maar uiteindelijk ben je leider en moet je ook dingen doen. Daaraan gaan de vorige dingen vooraf: luister, observeer, denk na. En handel dan ook. Door die eerste twee stappen bouw je de energie op om ook dit goed te doen.
  4. Besef waar je het voor doet. Een van de meest verrassende onderzoeken waar ik over las had als uitkomst dat introverte mensen zich heel goed voor een tijdje extravert kunnen gedragen, als je het doel waar ze het voor deden hun aan het hart ging. Staar je dus niet blind op wat goed of niet goed gaat. Raak niet in paniek als je niet zoveel tijd hebt gehad om na te denken als je had gewild. Als luisteren en observeren even niet lukte. Besef waar je het voor doet.

Een extraverte collega van mij zei ooit: “Matthijs, we hebben allebei hetzelfde bedrag gekregen van God, maar als ik praat, strooi ik met dubbeltjes. Als jij iets zegt gooi je met briefjes van tien.” (Hij praatte heel veel.) Wat ik mooi vond aan zijn uitspraak was dat het erkenning geeft dat we allebei iets te vertellen hebben.

In dat seminar kwam overigens ook de andere kant aan bod: Hoe ga je als extraverte leider om met introverte teamleden? Daarover meer volgende week.

 

 

2 thoughts on “4 tips voor introverte jonge leiders

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.