Matthijs den Dekker

Stel vragen, zoek God, reis mee. Verhelder je blik. | Een blog sinds 2013

40-dagentijd: De revolutie van “Zo zal het bij jullie niet mogen gaan”

Een reactie plaatsen

Hoe kan je zo blind zijn, anonieme moeder?

In Matteüs 20, vanaf vers 17, is Jezus onderweg naar Jeruzalem. Hij vertelt zijn leerlingen wat daar zal gebeuren: uitlevering, verraad, veroordeling, bespotting, geseling, kruisiging. Maar ook dat Hij op de derde dag weer opgewekt zou worden uit de dood. In deze fase van zijn leven windt Jezus er geen doekjes meer om.

Verbijsterend genoeg zegt de Bijbel: “Daarop kwam de moeder met haar twee zonen naar Jezus om om de belangrijkste posities in het nieuwe Koninkrijk te vragen.” Wat!? Heb je niet gehoord wat Jezus net vertelde? Het lijkt erop dat dit drietal geen woord hebben gehoord van wat Jezus zei, of dat het zo totaal buiten hun kaders viel dat er niks van doordrong.

Doof en blind

Het wordt erger. “Natuurlijk kunnen we uit de beker drinken die u moet drinken.” Misschien is het geen toeval dat precies na dit deel het verhaal komt waar Jezus twee blinden geneest. Het lijkt erop dat de mensen in dit stuk ook wel wat herstel van zicht konden gebruiken. Ze zijn doof en blind voor Jezus’ woorden over dood en lijden.

Dan vertelt Jezus hen iets om al hun gekonkel en gepraat over privileges en posities op de kop te zetten. In de wereld zijn er heersers die onderdrukken en leiders die hun macht misbruiken. “Zo zal het bij jullie niet mogen gaan.” Jullie zijn anders. Wie van jullie de eerste wil zijn, zal jullie dienaar moeten zijn.

Revolutie

Wat een les voor ons. Kijk naar de wereld, zegt Jezus. Kijk wat daar gebeurt en hoor dan die woorden: “Zo zal het bij jullie niet mogen gaan.” Als ik naar de kerk kijk, gaat bij ons maar al te vaak precies zoals het in ‘de wereld’ gaat.

Hoe kunnen wij anders zijn? Oprecht, tegencultureel, op de kop zettend anders?

Het is een sterk contrast in deze verzen. De moeder en de zonen dingen naar de hoogste positie bij Jezus. En Jezus vertelt over de grootste revolutie aller tijden: zwakheid in plaats van kracht, verliezen als de weg naar overwinning, dood die leidt naar leven. Jezus laat de weg van de zwakheid zien en geeft zijn leven als losgeld.

“Zo zal het bij jullie niet mogen gaan.” Zo zou het bij ons inderdaad niet mogen gaan. Dat kunnen wij doen, omdat Hij het heeft gedaan.

 

Deze blog is een bewerking van een overdenking die ik schreef voor de 40-dagentijd in Vineyard Groningen. In deze weken zullen er nog meer aan bod komen.

(Fotocredit: Miguel Bruna)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.