Matthijs den Dekker

Stel vragen, zoek God, reis mee. Verhelder je blik. | Een blog sinds 2013

5 groepen mensen waar christenen meer naar zouden moeten luisteren

6 reacties

Soms lijkt het alsof christenen vooral praten. Anderen vertellen over wat wel en niet goed is, wat wel en niet in de Bijbel staat en wat ze wel en niet geloven. Ik heb zelf snel de neiging anderen te vertellen wat ik van iets vind en die neiging is het sterkst als het om iets gaat waar ik het niet mee eens ben. Ik moet leren te luisteren en ik heb het idee dat ik niet de enige ben. Daarom licht ik er hier vijf groepen mensen uit waar christenen meer naar zouden moeten luisteren. Waarom? Omdat ze iets te vertellen hebben.

Ongelovigen

Mensen die niet geloven hebben wat te vertellen. Zij hebben iets te zeggen over God en over Jezus en over de Bijbel. Vaak hebben ze vooral iets te zeggen over christenen en de kerk. Vaak denken we dat wij het enige juiste beeld van God en Jezus en de Bijbel hebben, omdat wij geloven wat er staat en weten hoe het zit. Mensen die buiten die kring staan kunnen echter vaak feilloos aanwijzen wat er mis is met het geloof. Bovendien is er geen scherpe grens tussen gelovig en ongelovig. In het grijze gebied, maar ook ver daarbuiten, is er wijsheid, inzicht en diepgang.

Immigranten

Asielzoekers, immigranten, gastarbeiders, expats, buitenlandse werknemers, er wonen en werken in Nederland veel mensen uit andere landen en culturen. Vaak is ons geloof zo verweven met onze Nederlandse of Westerse cultuur dat we niet eens doorhebben waar het een begint en het ander ophoudt. Buitenlanders houden ons een spiegel voor: over ons geloof, over onze cultuur, over onze gastvrijheid.

Homo’s

Als er één groep mensen is die weet hoe het is om te worstelen met identiteit en afwijzing, dan zijn het homo’s en lesbiennes. Christenen en kerken hebben geen fraaie geschiedenis als het gaat om afwijzing en veroordeling van deze groep mensen. Het wordt tijd dat we luisteren naar hun verhalen. Dat we hun dagelijkse straatgevecht met de werkelijkheid tot ons door laten dringen. Het zijn mensen met een verhaal dat het verdient om gehoord te worden. Wat je ook van homoseksualiteit vindt: Luisteren is het meest christelijke dat je kunt doen.

Vrijzinnigen

Lange tijd zijn vrijzinnigen voor mij nepgelovigen geweest. Mensen die doen of ze christen waren, maar eigenlijk al lang nergens meer bij hoorden. En vanuit mainstream christelijk oogpunt missen ze ook iets: een persoonlijke relatie met Jezus. In die zin zullen ze voor velen onder het kopje ‘ongelovigen’ vallen. Wat ik echter mooi vind aan de vrijzinnige stroming is dat ze het grote mysterie van God, Jezus en geloven hooghouden. Wij roepen vaak maar van alles over God en Jezus, maar vrijzinnigen erkennen dat we veel dingen ook niet weten en dat het soms beter is om voorzichtig te spreken in plaats van grote woorden te gebruiken.

Wetenschappers

In principe zijn wetenschappers op zoek naar de waarheid, naar wat er echt en bewijsbaar is. We horen veel over frauderende onderzoekers en misstanden in de wetenschap, maar ik denk dat het grootste deel van de wetenschappers integer is en oprecht op zoek is naar de waarheid. Als christen ben ik ook op zoek naar wat waar en echt is. Als we geloven dat God Waarheid is, dan kunnen we in alle vrijheid de wetenschap beoefenen en het gesprek aangaan, omdat wat wetenschappers als waar gevonden hebben, ons iets zal vertellen over de schepping en daarmee de Schepper.

Tot slot nog iets over luisteren. Luisteren wil niet zeggen dat je het met iemand eens bent, dat je iemands geloofsopvattingen of levensstijl goedkeurt. Met iemand koffiedrinken en naar iemand luisteren zegt niets over het feit dat je dan impliciet dingen goedkeurt waar je het niet mee eens bent. Luisteren betekent vooral dat je laat merken: Je mag er zijn. Ik zie je als persoon, ik erken dat je een verhaal hebt, ik zie pijn, gebrokenheid, passie, geloofsdrang en ik wil je graag horen. Ik wil horen wat jij te zeggen hebt, omdat ik geloof dat iedereen een persoon is en geen categorie.

(Fotocredit: Nishanth Jois, creative commons)

6 thoughts on “5 groepen mensen waar christenen meer naar zouden moeten luisteren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.