Matthijs den Dekker

Stel vragen, zoek God, reis mee. Verhelder je blik. | Een blog sinds 2013

3 dingen over aanvaarding die ik van christenhomo Justin Lee geleerd heb

Een reactie plaatsen

Wie de afgelopen weken de vaderlandse christelijke blogosfeer een beetje gevolgd heeft kon niet om hem heen: Justin Lee. Vorig jaar is zijn boek Verscheurd in Nederland uitgebracht en een aantal weken geleden haalde de EO hem naar Nederland voor een interview in het kader van het blogplatform Zinvloed. Justin Lee is christen, homo en oprichter van het Gay Christian Network.

Elkaar vinden in liefde

Wat ik bijzonder vind aan het Gay Christian Network is dat iedereen daar welkom is, ook met tegenstrijdige opvattingen, zo lang het maar gaat over ruimte, aandacht en liefde aanwakkeren voor homo’s in de kerk.

Dat betekent dat zowel mensen die voor het homohuwelijk zijn, als mensen die vinden dat homo’s geen relatie aan zouden mogen gaan, elkaar binnen die organisatie vinden in die ene missie: in kerken respect en liefde voor de homoseksuele medemens bevorderen, gewoon vanuit de christelijke opdracht om je naaste lief te hebben.

LHBT

Zelf volg ik Justin Lee al wat langer en ik was dan ook blij dat zijn boek in Nederland uitkwam. Ik heb veel van hem geleerd op het gebied van aanvaarding. Dat is breder dan homo’s: aanvaarding van mensen die anders doen of denken dan ik. Omdat hij nu toch zo overvloedig in de belangstelling staat, wil ik mijn steentje bijdragen met deze blog.

Maar voordat ik dat doe, even kort iets over het woord homo. Omdat dat woord eenzijdig is, spreekt men liever van LHBT’ers (Lesbisch, Homo, Biseksueel, Transeksueel) als verzamelbegrip voor iedereen met een niet-heteroseksuele seksuele identiteit. Ik zal deze term dus voortaan ook gebruiken.

En nu komt-ie dus: 3 dingen over aanvaarding die ik van Justin Lee geleerd heb.

1. Luisteren eerst (dat betekent niet dat je het allemaal goedkeurt)

Er wordt in christelijke kringen te veel over LHBT’ers gesproken in plaats van met. Bovendien is de eerste neiging, ook die van mij, om je mening te willen geven. “Oh, je bent homo? Dit vind ik ervan en dit en dit staat in de Bijbel.”

Feit is dat iemand die uit de kast komt niet zomaar iets over zichzelf vertelt, maar iets persoonlijks deelt. Een verhaal waar vaak veel verdriet, strijd en worsteling achter zit. Zoals Elly Zuiderveld-Nieman ooit zei: “Iedereen heeft een verhaal dat het waard is in een boek te staan.” Onze eerste reactie moet zijn: luisteren.

Luister naar iemands verhaal. Kom niet meteen met Bijbelteksten, die kennen ze heus wel. Kom niet met je eigen mening, maar luister eerst. En, zoals ik al eerder schreef, luisteren en contact hebben betekent heus niet dat je het impliciet allemaal goedkeurt.

2. LHBT’ers hebben hetero’s nodig (maar niet altijd)

In onderstaand filmpje, een interview voor de site Zinvloed, bespreekt Justin Lee het idee dat LHBT’ers tot op zekere hoogte hetero’s nodig hebben om in kerken het gesprek op gang te brengen. Zelf zijn ze in een unieke positie om te laten zien dat ‘homo’s ook gewoon mensen zijn’, maar anderen hebben ook een verantwoordelijkheid om het gesprek in eigen (hetero)kring op gang te brengen en te laten zien dat we open staan voor anderen. Ook weer: ongeacht onze mening over homoseksualiteit, gewoon omdat het mensen zijn.

Eyeopener voor mij was ook zijn uitspraak dat hetero’s niet moeten proberen namens LHBT’ers te spreken, maar het wel voor ze opnemen en ze te bemoedigen in hun worsteling. Laat anderen voor zichzelf spreken.

3. Je kunt samen in een kerk zitten (ook als je het niet eens bent)

Zoals het Gay Christian Network laat zien, is het mogelijk grondig met elkaar van mening te verschillen, maar elkaar wel te vinden in de boodschap van Christus: Heb je naaste lief. Dat is dus ook je naaste met een ander standpunt, je naaste die de Bijbel anders leest dan jij.

In een ander filmpje voor Zinvloed bespreekt Justin Lee zijn kijk op het homohuwelijk, maar gaat hij eigenlijk meer in op wat mensen onderling zou moeten binden: “Welk standpunt een kerk ook over het homohuwelijk heeft, er moet nog steeds ruimte zijn voor meer liefde en meeleven, als het gaat over mensen die aan de andere kant van het debat staan.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.