Matthijs den Dekker

Stel vragen, zoek God, reis mee. Verhelder je blik. | Een blog sinds 2013

De opdracht van Johannes de Doper: bekering, maar ook verzoening

3 reacties

Johannes de Doper is een kleurrijk personage. Hij had een eenzijdig eetpatroon, een mantel van kamelenhaar en een duidelijke opdracht. De missie van Johannes de Doper was het volk voor te bereiden op de komst van de Heer, namelijk Jezus. De manier waarop Johannes dat zou doen, wordt ook duidelijk beschreven in Lukas 1 en dan wordt het interessant. Er zijn namelijk twee manieren waarop Johannes dat zou bereiken en een van die twee manieren heb ik altijd overheen gelezen.

Bijzonder man

Het was de aankondiging van de geboorte van de kleine Johannes. Een engel spreekt en zijn vader Zacharias krijgt te horen: Jouw zoon wordt een bijzonder man en hij heeft een grote opdracht. Johannes bereidt het volk voor op de komst van Jezus. De engel vertelde Zacharias ook op welke manier Johannes het volk zou voorbereiden: Johannes zou voortgaan in de kracht en geest van Elia (ook vet om te horen als aanstaande vader!) om ten eerste ouders met hun kinderen te verzoenen en ten tweede zondaars tot rechtvaardigheid te brengen.

Dat laatste deed Johannes vol overgave, zo lezen we een paar hoofdstukken later. Hij doopt mensen en houdt toespraken vol passie, vuur en milde scheldpartijen. Daarin was hij inderdaad een bijzonder man. Hij verlegt steeds de aandacht van zichzelf naar de komst van de Heer en wijst telkens weer, en uiteindelijk ook letterlijk, naar Jezus.

Sfeer van verzoening

Van dat eerste puntje lezen we eigenlijk weinig. Johannes zou het volk voorbereiden door ouders met hun kinderen te verzoenen. Dat intrigeert mij. Blijkbaar komt Gods Koninkrijk in een sfeer van verzoening en bekering. Niet alleen de relatie met God moet in orde zijn, ook de relatie tussen mensen onderling. We lezen niet dat Johannes dat concreet ergens doet, maar het is wel een voorproefje van de woorden van Jezus later: “Heb God lief boven alles en je naaste als jezelf. Deze twee geboden staan op één lijn.”

Als christenen zijn we ook Johannes de Dopers; we bereiden mensen voor op Gods Koninkrijk en wijzen daarbij naar Jezus. Wat tof om te beseffen dat iedereen die mensen met elkaar verzoent, iedereen die werkt aan relaties, bezig is met Gods werk. Aan ons de taak niet alleen een sfeer van bekering te creëren, maar ook van onderlinge verzoening.

 

(Fotocredit: Elias Rovielo, creative commons. Op de foto het Statue of Reconciliation, geplaatst bij de Verzoeningskapel op de voormalige grens van Oost- en West-Berlijn.)

3 thoughts on “De opdracht van Johannes de Doper: bekering, maar ook verzoening

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.