Matthijs den Dekker

Stel vragen, zoek God, reis mee. Verhelder je blik. | Een blog sinds 2013

boeken

De 5 boeken die in 2019 mijn geloof vormden

Een reactie plaatsen

Ik ben een boekenfreak. Ik hou van boeken omdat ze me werelden laten zien die ik nog niet ken of inzichten voorhouden die me uitdagen. Daarom houd ik van goede fictie en van goede non-fictie. Van boeken over het geloof die me uitdagen of mijn overtuigingen proberen uit te rekken. Of me simpelweg helpen dingen anders te zien dan ik ze altijd zag.

Ook dit jaar las ik veel boeken. Sommige bleven me bij en vormden mijn geloof en deel ik graag met je. Voor als je ook van lezen en boeken houdt, zijn dit de 5 boeken die dit jaar mijn geloof het meest gevormd hebben.

Boeken bestellen

In eerste instantie wilde ik dit mijn laatste blog van het jaar maken. Maar ja, het is bijna Sinterklaas en Kerst en de boeken die ik lees wil jij natuurlijk ook lezen! Daarom deze blog nu, dan heb je nog tijd om ze te bestellen als cadeau of leesvoer voor in de vakantie.

En meteen een opmerking over bestellen. In deze blog vind je links naar bol.com via hun partnerprogramma. Als je via deze links iets bij bol.com bestelt, krijg ik daar een kleine provisie over, zonder dat het jou iets extra’s kost. Het helpt me mijn site in de lucht te houden. Mocht je niet via bol.com willen bestellen, ga dan naar je lokale onafhankelijke boekhandel. Dat helpt hen om hun winkel in de lucht te houden.

En nu, in willekeurige volgorde, de 5 boeken die dit jaar mijn geloof het meest gevormd hebben.

1. Rikko Voorberg – De dominee leert vloeken (2016)

Een boek van een dominee over vloeken, gevuld met vloeken (de echte: de gvd’s), dat je het gevoel geeft ook te willen vloeken, dat kan niet goed zijn. Dat is het wel. Rikko Voorberg neemt je mee in zijn eigen zoektocht rond woede. Woede over onrecht in de wereld en wat daarmee te doen. Spoiler: gvd betekent niet zozeer ‘God verdoem mij’, maar (net als ‘God verhoede’): moge God dit verdoemen. Oftewel: dit zou geen plek mogen hebben in deze wereld. Een terechte uitspraak over onrecht.

Ik ben, net als Voorberg, bang voor woede en agressie. Ik ben conflictmijdend. Dit boek laat mij zien dat woede en zelfs vloeken een plek heeft in het geloof. Niet gedachteloos of explosief (en of je concreet gvd gebruikt moet je zelf weten). Maar ik moet me beseffen dat er dingen zijn die je machteloos van woede maken en waar de enige goede reactie een hartgrondige verzuchting is: Dit zou geen plek mogen hebben in deze wereld.

2. Reinier Sonneveld – Het vergeten evangelie (2018)

Over dit boek schreef ik al eerder dit jaar een blog met de drie redenen waarom dit boek me raakt. Sonneveld beschrijft een nieuwe blik op Jezus’ lijden en verzoening. Jezus overwint aan het kruis het kwaad, bevrijdt op die manier de mensen en verzoent ons met God. De Christus-Victor-theologie. Zijn offer is niet een dragen van een onafwendbare straf van een toornige God, maar een vrijwillig overwinnen van het kwaad en zichtbaar maken van Gods vergeving.

Lees de andere blog voor meer details, ik worstel zelf nog met mijn gedachten hierover. Wel verruimt dit boek mijn beeld van God. En vooral: het verruimt mijn beeld van de liefde en kracht van God. En elk boek dat dat weet te bereiken is het lezen meer dan waard.

3. Frank Viola & George Barna – Pagan Christianity (2008)

Nog zo’n boek dat heilige huisjes omver schopt. Viola en Barna fileren in dit boek de gewoontes in kerken. Waarom doen we wat we doen (de Nederlandse vertaling heet Zo zijn onze manieren)? Dat blijkt maar al te vaak buitenbijbels en regelmatig ook onbijbels. Een volle kerk met een dominee en kerkenraad die als laatsten binnen komen lopen en voorin op een verhoging plaatsnemen? Komt regelrecht uit Romeinse rituelen rond rechtspraak.

Fileren is oké en goed, maar opbouwen is beter. En dat doen Viola en Barna gelukkig ook. Ze schrijven soms te schopperig, maar laten wel altijd zien wat de Bijbel er over zegt. En waarom de dingen die we doen vaak persoonlijk geloof en groei in de weg staan. Er blijken heel wat menselijke verzinsels in onze kerkgewoontes te zitten en maar al te vaak gaan die lijnrecht in tegen hoe de eerste gemeente lichaam van Christus was. (Hint: ze hadden geen dominee en kerkenraad die als laatsten binnen kwamen lopen.)

4. Tineke Wuister – Lucht: 7 tips voor meer rust (2019)

Tineke is mijn collega bij LEF en daarom zeg ik Tineke in plaats van Wuister, dat klinkt zo gek. Tineke is psychologe en stresscoach en schreef dit boekje over rust. Over anti-stressen, lucht in je leven en ruimte maken voor de dingen die belangrijk zijn. Haar analyse: er komt zoveel op ons af dat we hele bewuste keuzes moeten maken om niet in een continue staat van stress te zijn. Die stress kost ons namelijk heel wat: je gezondheid, je emotionele stabiliteit, relaties met anderen.

Dit boek, gefundeerd in de Bijbel en in de psychologie, helpt mij om rust te vinden (het is een proces, ik werk er nog aan). Die rust helpt mij om meer verbinding met God te ervaren. Het schijnt dat Dallas Willard ooit zei dat het ‘ongenadig uitbannen van haast’ de voorwaarde is voor een intiemere relatie met God. Rust geeft aandacht, overzicht en de ruimte voor connectie. Het is een van mijn goede voornemens voor december-en-daar-voorbij en dit boek van Tineke helpt daarbij.

5. Chris Wright – De bijbelse missie (2011)

Ik ben nog in dit boek bezig, maar ben enorm onder de indruk van alles wat ik lees. Chris Wright geeft in dit boek een theologie van missie. Veel te vaak, zo zegt hij, zijn theologen degenen die niet zo van het doen zijn. En zijn de missionaire mensen niet degenen met een stevige theologische fundering daarvoor. Het eerste zorgt dat er geen missie is, het tweede dat missie veel te smal gezien wordt. Dit boek is voor iedereen die van theologie houdt, gelooft dat het belangrijk is het evangelie te verspreiden en absoluut geen zin heeft om in het winkelcentrum flyers uit te delen. Zoals ik.

Wright geeft een stevige theologische fundering. Een hele stevige; je hebt het boek niet zomaar uit. Waarom missie? Wat is de plek van missie in de Bijbel? Hoe en wat doe je dan? Vragen die Wright altijd eerst vanuit de Hebreeuwse Bijbel oppakt. Apostelen zoals Paulus grijpen voor hun missiedrang niet terug op Jezus’ Grote Opdracht, maar op de missionaire roeping van het volk Israël. Voor mij een boek vol eyeopeners en soulopeners.

6. Eervolle vermelding: and Judgment (2002,heruitgave van 3 boeken uit de jaren ‘90)

Een eervolle vermelding. Ik begon dit boek vorig jaar en heb het dit jaar nog niet uit, dus geldt het eigenlijk niet voor 2019. Capon schreef een waanzinnig uitdagend boek dat alle gelijkenissen van Jezus behandelt in het licht van Zijn boodschap van genade. Een helder licht. Zo’n helder licht dat je opeens de dingen leest waar je altijd overheen leest. Of liever overheen leest omdat je ze niet snapt. Waarom de boer tegen zijn knechten zegt dat ze niet het onkruid moeten wieden, oftewel niet het kwaad in de wereld moeten bevechten. Waarom we vergeleken worden met een verloren schaap dat niet zelf op zoek is naar de herder.

Capon is een creatieve schrijver. Soms zo creatief dat ik me afvraag of hij niet te ver afdwaalt in zijn uitleg van teksten. Capon is ervan overtuigd dat je als uitlegger mag spelen met de teksten, zolang je maar gegrond blijft in de Bijbel. Speels is dit boek zeker. Bijbels, diepgaand en uitdagend ook. Maar ja, een schrijver die episcopaals priester is én chef-kok, dan heb je een streepje bij me voor.

Welke boeken raakten jou dit jaar?

 

(Fotocredit: Patrick Tomasso)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.