Matthijs den Dekker

Stel vragen, zoek God, reis mee. Verhelder je blik. | Een blog sinds 2013

5 boeken die de laatste 5 jaar het stof van mijn geloof bliezen

2 reacties

Een goed boek raakt mij meer in mijn geloof dan de beste worshipmuziek. Boeken, woorden, taal hebben de kracht nieuwe werelden te openen en nieuwe perspectieven uit te diepen. Ze geven woorden aan dingen die in mijn hart zitten, maar waar mijn verstand niet bij kan. Ik word blij van een mooie zin, of ik die nou zelf geschreven heb of iemand anders. Er gebeurt iets magisch als iemand woorden op zo’n manier kan samenvoegen dat de taal tot bloei komt en leven opwekt.

Sommige boeken geven een openbaring. Over God, over geloven, over het leven. De volgende 5 boeken heb ik ergens in de afgelopen 5 jaar gelezen. Het waren eyeopeners, of misschien beter: hartopeners. Opeens verdwenen mist en wolken en werd God zichtbaar. Tijdens het lezen verdwenen stoflagen die zich op mijn geloof opgehoopt hadden en begon Gods Koninkrijk meer te glanzen. Ik deel ze graag met je. Veel leesplezier!

(Noot tussendoor: Veel van de links in deze blog verwijzen naar bol.com. Mocht je via die site het boek kopen ontvang ik commissie die ik gebruik om mijn site draaiende te houden en uit te breiden. Uiteraard heeft die zakelijke kant geen invloed op het feit dat deze boeken echt veel betekend hebben voor mijn geloof.)

Puur – Donald Miller (Engelse titel: Blue Like Jazz)

Donald Miller is een ingezakte christen die het niet meer weet en van wie het allemaal niet meer zo hoeft. Ontgoocheld door de keurige kerk en het fijn-gristelijke geloof dat hij om zich heen ziet, besluit hij te gaan studeren aan een universiteit die bekend staat om zijn losbandigheid en antichristelijke houding. Op die plek leert hij meer over pijn en passie dan in zijn kerk en tussen hippies leert hij meer over aanvaarding en liefde dan van veel christenen die hij kent.

Feitelijk beschrijft Donald Miller in dit boek het proces waarbij diepe lagen stof en spinnenwebben van zijn geloof afgeblazen wordt. Het spoort me aan om steeds weer te beseffen dat niet alles binnen de kerkmuren te vinden is. Dat mensen die niet in mijn hokje van christen-zijn vallen me soms veel te leren hebben over God, liefde, leven, passie, openheid en aanvaarding. (Het boek is ook verfilmd!)

Indrukwekkende vrijheid – Johan Klein Haneveld

Als schrijver is Johan Klein Haneveld vooral bekend van enkele christelijke thrillers die hij ooit schreef. Dit theologische werk heeft heel wat minder bekendheid gekregen en dat is jammer. Ook dit boek is ontstaan uit een persoonlijke reis waarin Johan, na een jeugd in een bekrompen en manipulatieve kerk, ontdekt wat vrijheid in Christus betekent. Het boek gaat in op vrijheid, angst, manipulatie, godsbeelden en foute kerken.

Ik las Indrukwekkende vrijheid in een periode waarin ik zelf compleet vast zat in mijn geloof. Ik was verstrikt in gewoontes rond het geloof die mijn gevoel verstikten, maar die ik niet los durfde te laten omdat ik bang was dat God boos zou worden. Mijn godsbeeld was dat van een strenge heerser, in plaats van een liefdevolle vader. Dit boek bracht ruimte, een diep verlangen naar meer vrijheid en een persoonlijkere band met God. (Volg ook de blog van Johan Klein Haneveld)

De ongetemde man – John Eldredge (Engelse titel: Wild at Heart)

Een boek waarin John Eldredge op zoek gaat naar wat het betekent om man te zijn voor het aangezicht van God. De maatschappij bombardeert ons met boodschappen over mannelijkheid die ingaan tegen wat God ons zegt. Eldredge wil weten wat God in het hart van mannen heeft gelegd waarmee we een rol kunnen spelen in zijn Koninkrijk. Hoe kunnen mannen weer hun plek innemen in het verhaal van de geschiedenis?

Veel mensen hebben dit boek met gemengde gevoelens gelezen. Het lukt Eldredge zelf niet altijd om vrij te blijven van stereotypen van mannelijk gedrag en hij is soms kort door de bocht en ‘Amerikaans’ in zijn schrijfstijl. Wat mij het meest raakte in De ongetemde man was de manier waarop Eldredge deze tijd, mijn leven, keuzes en daden in het verhaal van de geschiedenis plaatst. Ik ben als een soort Frodo onderdeel van de draad die God in deze wereld weeft.

Leve de saaie christenen – Andrew Byers (Engelse titel: Faith Without Illusions)

Andrew Byers loopt tegen een muur toen hij op zendingsreis is en niets lijkt te gaan zoals het moet. Doet hij het voor God of bevredigt hij vooral zijn eigen lust om bijzonder te zijn? Terug in Amerika stuit de oppervlakkigheid van sommige Amerikaanse kerken hem tegen de borst. Hij gaat op zoek naar tegenwicht voor wat hij ziet dat er mis is in de kerk, zonder te vervallen in cynisme of afwijzing. Uit liefde voor de kerk zoekt hij een radicaal midden.

Ik heb de neiging om in alles wat ik tegenkom te kijken naar wat er nog niet goed is, wat nog verbeterd kan worden. Dat is een houding die leidt tot scherp zicht op wat er mis is, maar ook de levensgrote valkuil van cynisme, kritiek en het stuurlui-aan-wal-syndroom. Andrew Byers laat me zien hoe je kritisch naar de kerk kunt kijken, maar vooral vanuit liefde en betrokkenheid je plek daarin in kan nemen. Cynisme kan namelijk net zo schadelijk zijn als de kerkpraktijken waar het tegen ingaat.

De kracht van kwetsbaarheid – Brené Brown (Engelse titel: Daring Greatly)

Brené Brown is al vaker langsgekomen op mijn blog. Als onderzoeker op het gebied van schaamte ontdekte ze de kracht van openheid en kwetsbaarheid. Schaamte belemmert de diepgaande onderlinge band tussen mensen die we allemaal zo nodig hebben. Kwetsbaarheid is de katalysator voor de moed, mededogen en menselijkheid die nodig is om die band met anderen aan te gaan. In het boek legt ze uit wat ze ontdekt heeft en hoe we op een gezonde manier kwetsbaar kunnen zijn.

Veel van de dingen die Brené Brown in De kracht van kwetsbaarheid beschrijft, zijn voor mij een-op-een toe te passen op mijn relatie met God. Het beeld van de strenge, boze God domineert soms nog mijn gevoel en zorgt voor afstand. In dit boek herken ik veel van mezelf. Het laat een uitweg zien in mijn relaties met anderen, maar ook in mijn relatie met God. De zoektocht naar kwetsbaarheid is voor mij een nieuwe reis op weg naar meer diepgang in mijn leven.

Welke boeken hadden impact op jouw geloof?

(Fotocredit: Marco Jörger, creative commons)

2 thoughts on “5 boeken die de laatste 5 jaar het stof van mijn geloof bliezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.