Matthijs den Dekker

Stel vragen, zoek God, reis mee. Verhelder je blik. | Een blog sinds 2013

5 boeken voor de kerstvakantie (maar die geen kerstverhalen zijn)

2 reacties

Volgende week begint voor mij de kerstvakantie. Als jouw kerstvakantie een beetje is zoals die van mij, dan reis je een aantal dagen als een malle door Nederland om te zorgen dat je precies tijdens die Kerstdagen familie kan zien. De rest van de tijd doe je niets, hang je op bank, eet je oliebollen en ga je naar de kerstmarkt. Dat maakt de kerstvakantie een perfecte tijd om boeken te lezen en films te kijken. Maar wel goede boeken en goede films!

Eerder presenteerde ik 5 films om in de kerstvakantie te zien. Deze week 5 boeken om te lezen. Het zijn boeken die me aan het denken hebben gezet of die iets in me geraakt hebben. Ik heb niet de grote bekende boeken opgenomen, maar boeken die ik onlangs gelezen heb en die mij ook verrast hebben. De lijst is persoonlijk en in zekere zin willekeurig. Dit zijn goede boeken, maar er zijn er nog een heleboel meer. Hier komen ze, in willekeurige volgorde.

Justin Lee – Verscheurd

untitledJustin Lee werd op de middelbare school Bijbeljongen genoemd. Hij wist precies hoe het zat en wat, op basis van de Bijbel, de juiste mening was over wat je maar kunt bedenken. Daaronder homoseksualiteit: niet oké. Tot Justin toe moest geven dat hij zelf ook homoseksuele gevoelens had. In dit boek verhaalt hij zijn persoonlijke zoektocht naar wat hij daar als christen mee moet. Het is een verhaal van pijn, afwijzing, hoop, worsteling en gebed. Waar hij uitkomt zal niet door iedere christen gesteund worden, maar dan nog is zijn persoonlijke verhaal het lezen waard. Het laat de menselijkheid achter het issue zien. (Kooplink)

Donald Miller – Scary Close

Scary CloseDonald Miller is bekend van onder andere Blue Like Jazz, maar als hij terugkijkt op de Donald die hij toen was, was dat helemaal geen leuk persoon. Hij was een onzekere, gekwetste, zelfgerichte manipulator die mensen gebruikte voor zijn eigen doelen en geen relatie vast kon houden. Kortom: Donald Miller had moeite met kwetsbaarheid en intimiteit. Hij ging op zoek naar hoe het wel moet. Het boek is erg persoonlijk, dus óf het sluit goed aan bij waar je zelf bent, óf totaal niet. Ik herken me in veel van wat Miller schrijft en vond veel van waarde. Het boek is naar ik weet nog niet vertaald, maar wel in het Engels te bestellen. (Kooplink)

Guy Delisle – Jeruzalem

JeruzalemGuy Delisle is striptekenaar en getrouwd met iemand die bij Artsen zonder Grenzen werkt. Daardoor komt hij op plekken waar de meeste mensen niet graag zijn. Hij tekende veel in het jaar dat hij in Oost-Jeruzalem doorbracht. In korte stripjes van steeds een paar bladzijden observeert hij het leven aan Joodse en Arabische kant, en waar het steeds weer mis lijkt te gaan. Delisle brengt met zijn tekeningen dingen in beeld die moeilijk in woorden weer te geven zijn. Als buitenstaander registreert hij. Wat er gebeurt, wat hij ziet en wat mensen hem vertellen. Fascinerend, ook omdat je je als lezer soms graag een oordeel wilt vellen waar de tekenaar dat zelf niet doet. (Kooplink)

Susan Cain – Stil

stilSusan Cain is degene die introverte mensen het podium opduwen zodat ze daar zelf niet hoeven te staan. Als introvert en als wetenschappelijk onderzoeker, schreef Cain een boek over introverte mensen. De ondertitel ‘De kracht van introvert zijn in een wereld die niet ophoudt met kletsen’ maakt al duidelijk waar het boek over gaat. Een feest van herkenning voor introverte mensen en hopelijk een bron van begrip voor extraverten. Door een mengeling van persoonlijke verhalen, cultuuranalyse, neurologisch onderzoek en psychologie belicht Cain het verhaal van veel verschillende kanten. En daar houden introverte mensen van… (Kooplink)

Wisława Szymborska – Dubbele Punt

Dubbele PuntOoit liep ik zonder duidelijke reden tegen Wisława Szymbrska aan (niet letterlijk natuurlijk) en verbaasde me over de kracht van haar poëzie. Ze is een Poolse dichteres en won voor haar werk in 1996 de Nobelprijs voor de Literatuur. Ik lees niet veel poëzie, maar die van haar kwam binnen. In haar gedichten belicht ze vaak alledaagse dingen op een verassende of subtiel ironische manier. Ik snap dat dat een beetje vaag is, daarom moet je haar gedichten gewoon eens lezen. Het is zowel mooier als gewoner dan je denkt. Tip: lees er één per dag en niet meteen de hele bundel. Het maakt eigenlijk niet zoveel uit welke je kiest. (Kooplink)

 

Dit is mijn laatste blog van het jaar. In de kerstvakantie neem ik even pauze. In januari ben ik er weer. Ik wens je een fijne kerst, veel leesplezier en een gezegend nieuw jaar!

 

(Fotocredit: Glen Noble, via Unsplash)

2 thoughts on “5 boeken voor de kerstvakantie (maar die geen kerstverhalen zijn)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.