Matthijs den Dekker

Stel vragen, zoek God, reis mee. Verhelder je blik. | Een blog sinds 2013

Autumn leaves in the wind

De dwarrelende bladeren van mijn passie

1 Comment

September 2012. In een zaaltje achter een café in een klein Gronings dorpje kom ik met collega’s bij elkaar om het nieuwe seizoen te starten. Plannen worden gepresenteerd, er wordt teruggekeken, visie ontvouwt zich en we praten veel met elkaar. In die gesprekken krijg ik een vraag voor mijn kiezen. Een vraag waar ik geen antwoord op heb en het feit dat ik geen antwoord heb, maakt me benauwd. Ik vind het namelijk een belangrijke vraag: “Wat is je passie voor komend seizoen?”

Ik moest het antwoord schuldig blijven en schrok daarvan. Geen passie? Niet iets waar ik voor wil gaan? In de loop der jaren heb ik ontdekt wat me boos maakt, waar ik wat mee zou willen, dingen die me raken of die ik goed kan. Ik kon er echter geen lijn in ontdekken. Als bruine bladeren in de herfstwind dwarrelden de ideeën, vage noties, frustraties en talenten om me heen. Ongrijpbaar buiten mijn bereik en als ik eens iets te pakken kreeg bleek het broze blad al snel weer te verkruimelen.

Vast in de herfstwind

Sinds die vraag in het zaaltje achter een café in een klein Gronings dorpje ben ik er mee aan de slag gegaan. Ik heb boeken gelezen over het vinden van mijn WHY, vragenlijsten ingevuld voor “Het ontdekken van je passie in 27 vragen”, blogs gelezen, gebeden, nagedacht, rondgemalen. Ik ben daar uiteindelijk verder in gekomen en ontdekte steeds meer dat dingen zich uitkristalliseerden. In mijn hoofd kreeg ik het echter nooit helemaal rond. Ik liep weer vast in de herfstwind.

Maar opeens waren daar vorige maand twee gedachten. “Waar zou je over spreken als je een TED-talk zou mogen houden?” Dat was de eerste gedachte en tot mijn verbazing had ik daar een antwoord op. “Je krijgt je ideeën niet rond in je hoofd, dat gebeurt pas als je ze met anderen deelt.” Dat was de tweede gedachte en die bracht veel ruimte. Door met anderen te praten worden ideeën getoetst, gesterkt, krijgen ze de ruimte om feedback te vergaren en aan te haken en tot rust te komen. Vanaf dat moment ben ik dat gaan doen en deze doorstart van mijn blog is daar een onderdeel van.

De God die ik belijd

Wat is dat idee dan, wat is die passie? In het kort komt het hier op neer: We geloven in een God die liefde is, een God van aanvaarding, vrijheid, groei. Dat is wat we anderen vertellen. Waarom zien we in onze daden dan zo vaak benauwing, veroordeling, afwijzing of beknotting? Ik zie het bij mezelf allereerst, maar ik zie het ook vaak terug op de plekken waar we als christenen samenkomen. Een buitenwereld die vooral eng en gevaarlijk is, vrouwen die hun talenten niet mogen ontplooien, homo’s die zich afgewezen voelen, bisschoppen die zichzelf beschermen in plaats van slachtoffers, voorgangers die manipuleren, om zomaar eens wat dingen te noemen.

Neigingen die ik goed begrijp; ik schrik er soms van hoezeer die dingen ook in mijn hart leven. Het noopt mij tot de vraag: is de God die ik belijd ook daadwerkelijk de God die ik in daden uitleef? Dat is een vraag die mijn hart raakt, waar ik gepassioneerd voor raak, waar veel van die dwarrelende bladeren ook een plek blijken te krijgen.Het is ook de vraag die mij aanzette om met mijn blog een doorstart te maken en die vraag te onderzoeken.

Ik vind het een beetje een zwaktebod om uit te leggen waar je over wilt schrijven, in plaats van er over te schrijven. Toch wil ik dit verhaal vertellen om duidelijk te maken dat de dingen waar ik over schrijf mij raken en tegelijkertijd niet rond zijn. Ik ben op onderzoek in mijn eigen ideeën. Ik nodig je dan ook van harte uit je gedachten te delen bij de blogs die ik schrijf om zo samen verder te komen in wat het betekent met een frisse, heldere blik naar andere te kijken.

 

(Fotocredit: Alex Abboud, creative commons)

One thought on “De dwarrelende bladeren van mijn passie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.