Matthijs den Dekker

Stel vragen, zoek God, reis mee. Verhelder je blik. | Een blog sinds 2013

Kapstok

Waarom ‘Het evangelie in 6 stappen’ toch nut heeft

Een reactie plaatsen

Ik heb een hekel aan oppervlakkigheid en daarom heb ik jarenlang een hekel gehad aan modellen en stappenplannen waarin het evangelie werd uitgelegd. Brrr. Alsof je de fijne vertaktheid en het mysterie van een relatie met de Schepper kan vangen in vier geestelijke wetten. Waarom zouden we een ongenuanceerd lopendebandevangelie moeten vertellen als we niet eens weten wie we voor ons hebben, of zonder oog te hebben voor onze eigen weg met God? Ik schreef er al eerder over in mijn blogs over het goede nieuws en over zondebesef.

Maar ik ben bekeerd. Ik heb een epifanie gehad. Een loepzuivere openbaring waardoor ik nu het nut van vereenvoudigde modellen en stappenplannen zie! Waarom het goed is om geestelijke wetten uit je hoofd te leren of het evangelie uit te kunnen leggen aan de hand van een paar woorden. De openbaring is en ik zie het nu helderder dan ooit tevoren: Modellen of stappenplannen om in een paar zinnen het evangelie uit te leggen, moet je helemaal niet gebruiken om in een paar zinnen het evangelie uit te leggen.

Geen versimpeling, maar een samenvatting

Een model of een stappenplan is niet per se een versimpeling van het evangelie, maar een samenvatting. Ze moeten dus ook zo gebruikt worden: als een samenvatting. Er is een bepaalde kern in het evangelie die voor vrijwel alle christenen onmisbaar is. Iets van die kern weghalen en het totaal is niet meer een samengevat evangelie, maar een gekortwiekt evangelie.

Voor de meeste christenen ziet die kern er ongeveer zo uit. (Wie had gedacht dat ik ooit zo’n ongenuanceerd lijstje met 6 punten zou neertypen? Maar hou nog even vol, er komt een uitleg. Met nuance!)

 1. God is Schepper en heerser. Hij weet wat goed is en zoekt relatie.

 2. De mens is in opstand gekomen tegen God, waardoor gebrokenheid ontstond.

 3. Daardoor ontstond er scheiding en oordeel tussen God en mens.

 4. Jezus stierf aan het kruis om ons met God te verzoenen.

 5. Door die verzoening is er herstel op allerlei gebieden.

 6. Het is aan ons om op die daad van Jezus te reageren.

Oké, dat is eruit. Een verschrikkelijk simpel lijstje vol christelijk jargon en onbegrijpelijke leerstellingen. Dit is het moment waarop ik meestal fysiek of, als dat niet kan, geestelijk de deur uit vlieg. Maar… Kijk eens naar dat lijstje en kijk of dit voor jou inderdaad de kern van Gods boodschap is. Zijn er dingen die wat jou betreft toch niet essentieel zijn? Zijn er dingen die essentieel zijn en er toch bij moeten? Ik denk het niet. Voor de meeste christenen zal dit een volledige samenvatting van de allerbelangrijkste elementen zijn. En zo niet, dan is het aan jou om jouw kern vast te stellen.

Hier is het punt van deze blog:

Iedereen zou in staat moeten zijn zijn evangelie in een paar zinnen samen te vatten. Maar niemand zou ooit die zinnen botweg aan een ander moeten vertellen.

Het is een kapstok

Het punt van deze modellen en samenvattingen is, dat ze een uitgangspunt zijn voor een persoonlijk verhaal. Persoonlijk omdat het aansluit bij wie jij bent. Persoonlijk omdat het aansluit bij degene met wie je praat. Bij dit soort rijtjes is mijn eerste reactie: Maar er is zoveel meer te vertellen! En dat is precies het nut van zo’n rijtje. Het is geen afgerond iets dat je bij iemand kan droppen. Het is een kapstok om een persoonlijk verhaal aan op te hangen. Zonder die kapstok kan kun je oeverloos blijven kletsen zonder dat je voor jezelf helder hebt wat je gelooft. Dan heeft je gesprekspartner dus ook nooit helder wat je gelooft.

Een samenvatting biedt een breder perspectief bij gesprekken die je hebt. Je hoeft niet bij punt 1 te beginnen en onder handoplegging bij punt 6 te eindigen. Als je met iemand over je geloof praat, weet je waar je over praat in het grotere plaatje van wat jij de kern van je geloof vindt. Dan kun je aansluiting zoeken bij waar een ander staat, zonder voor jezelf het volledige beeld van je geloof uit het oog te verliezen.

Praktische tips

Een paar praktische tips als afsluiting. Zie het als ‘6 stappen naar vrede met stappenplannen’ zo je wilt.

 • Doordenk wat voor jezelf de kern van je geloof is. Daarbij kun je de punten hierboven als uitgangspunt nemen.

 • Zorg dat je die samenvatting kent.

 • Doorleef elk punt en bedenk wat het voor jou betekent.

 • Zoek in gesprekken aansluiting bij anderen, zonder het grotere plaatje uit het oog te verliezen.

 • Praat over je geloof, leef het uit, wees persoonlijk, stel vragen, leer mensen kennen, heb de ander lief.

 • Gebruik nooit je samenvatting als gemakzuchtige manier om niet persoonlijk over je geloof te praten.

 

(Fotocredit: Michael Dales, creative commons)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.