Matthijs den Dekker

Stel vragen, zoek God, reis mee. Verhelder je blik. | Een blog sinds 2013

5 films voor de kerstvakantie (maar die geen kerstfilms zijn)

Een reactie plaatsen

Het is weer bijna kerstvakantie en dat betekent veel eten, drinken, familie en veel extra tijd. Tijd om films te kijken, boeken te lezen en dat soort ontspannende dingen. Even weg van het werk, weg van de drukte van het jaar, terugkijken, vooruitkijken, relaxen. Maar omdat we natuurlijk ons denkvermogen niet helemaal uit willen schakelen, willen we wel goede films kijken en goede boeken lezen. Althans, ik wel.

Om je daarbij te helpen presenteer ik je deze week een lijst van 5 films voor de kerstvakantie. Het zijn allemaal films die mijn blik verruimd hebben, die me aan het denken hebben gezet of die een snaar bij me hebben geraakt. De lijst is gebaseerd op een aantal criteria.

  1. Ik heb grote bekende films die iedereen al gezien heeft weggelaten (denk: Shawshank Redemption). Ik hoop dat dit lijstje wat verrassingen voor je bevat.
  2. Het zijn films die wat te zeggen hebben. Daarmee zijn het nadenkfilms, zonder dat ik hele zware ontoegankelijke films heb uitgekozen (het is tenslotte kerstvakantie!). Over het algemeen dus geen zware actie of luchtige komedie.
  3. De lijst is persoonlijk en in zekere zin willekeurig. Dit vind ik mooie films. Dit zijn de films die er nu uitspringen. Ik kan er zo nog 10, 20 noemen die ook goed zijn.

Genoeg gekletst, hier is de lijst, in willekeurige volgorde.
Disclaimer voor wie het nodig heeft: Sommige films bevatten seks of gevloek.

Stranger Than Fiction

Wat?
In Stranger Than Fiction volgen we het leven van belastinginspecteur Harold. Harold leeft van routine en heeft een saai leven. Maar op een dag hoort Harold een stem. In zijn hoofd. Een stem die het verhaal van zijn leven vertelt, terwijl hij het leeft. Het is een stem die hij herkent: het is een bekende schrijver die hij op tv gezien heeft. Als de stem onthult dat hij aan het einde van het verhaal blijkt te sterven, gaat hij op zoek, in de hoop dat hij haar kan overtuigen hem te laten leven.

Waarom kijken?
Ontroerend verhaal over menselijkheid, met een interessante invalshoek: wie schrijft het verhaal van je leven? Grappig, zonder Will Ferrells gebruikelijke over-the-top-acteren. Zet je aan het denken over je eigen leven, de keuzes die je maakt en wat je wilt betekenen voor de ander.

Wadjda

Wat?
Wadjda is een meisje van 10 jaar. Wadjda woont in Saudi-Arabië, maar heeft, jong als ze is, moeite in de pas van het strenge religieuze leven te blijven. Niet noodzakelijk uit opstandigheid, maar waarom zou je de voorgeschreven saaie, nette, zwarte schoenen dragen als je ook All Stars aan kunt doen? En wie bepaalt dat je thuis geen Amerikaanse rock-‘n-roll mag draaien? Wadjda ziet een fiets en die wil ze hebben. Ze heeft geen geld, maar daar gaat ze voor zorgen.

Waarom kijken?
De eerste film die in zijn geheel in Saudi-Arabië is opgenomen, de eerste inzending van Saudi-Arabië voor de Oscars en dat door een vrouwelijke regisseur. Wadjda is een eigenzinnig eigenwijs meisje dat je hart steelt. Wadjda’s moeder laat de meer serieuze, dreigende kant zien van de positie van vrouwen in het land. Een film over strijd en hoop.

Where the Wild Things Are

Wat?
Film gebaseerd op het prentenboek van Maurice Sendak. Max is een jongen van een jaar of tien met een overactieve fantasie en woedeaanvallen. Zijn moeder weet niet goed wat ze met hem aan moet. Na een ruzie met zijn zus, rent Max van huis weg, in zijn wolvenpak. Via een lange bootreis komt hij in het land van de Wild Things, grote enge monsters, die bij nadere kennismaking toch veel weg hebben van mensen. Max wordt hun koning, maar loopt al gauw tegen zijn beperkingen aan. Tja, en terug naar huis, dat zou hij uiteindelijk toch ook graag willen…

Waarom kijken?
Dit is een fantastische fantasiefilm voor iedereen die zich afvraagt waarom zijn eigen verbeelding nooit eens werkelijkheid wordt. Het is een film over liefde, over altijd thuis mogen komen, over jezelf kunnen zijn met je mooie en minder mooie kanten. De film behandelt de problemen van kinderen (en volwassenen) op een luchtige, maar diepe manier.

Eternal Sunshine of the Spotless Mind

Wat?
Jim Carrey speelt Joel Barish, een jongeman die net niet helemaal in de wereld lijkt te passen. Hij is verlegen en heeft weinig contacten. Tot hij in contact komt met Clementine (Kate Winslet), een jonge vrouw die net niet in de wereld lijkt te passen. Als hun relatie op de klippen loopt, besluit Joel gebruik te maken van een nieuwe techniek die alle herinneringen aan een bepaald persoon uit je geheugen wist. Terwijl hij zijn herinneringen ziet vervagen, ontdekt hij dat hij ze toch niet kwijt wil en slaat op de vlucht in zijn eigen brein.

Waarom kijken?
De film is origineel en betoverend. Door de niet-lineaire verhaallijn wordt je steeds op het verkeerde been gezet. Veel van de special effects komen door ouderwets handwerk en niet uit de computer. De film gaat over liefde en waarom al dan niet doorzetten als de relatie moeilijk begint te worden.

Atonement

Wat?
Film, gebaseerd op het boek van Ian McEwan. De 13-jarige Briony Tallis ziet op een ochtend haar zus Cecilia iets doen met Robbie, de zoon van een van de bedienden in het huishouden. Door misverstanden en een levendige fantasie komt ze tot de conclusie dat Robbie een pervers persoon is en wanneer in de buurt een meisje wordt verkracht kan het alleen Robbie zijn geweest. Toch? Door haar verhaal worden gebeurtenissen in gang gezet met zware consequenties voor alle betrokken partijen. Want Robbie, Cecilia en Briony moeten alle drie door met hun leven.

Waarom kijken?
De film is ontroerend en laat de vergaande gevolgen zien van misverstanden en een slip of the tongue. Het verhaal intrigeert, mede door de connectie met een Wereldoorlog. Er zit een mooie twist aan het eind. En halverwege bevat Atonement een staatje van filmisch vakmanschap: Een 5 minuten durende scène op het strand bij Duinkerken over de evacuatie van troepen die in één lange take is opgenomen.

( Fotocredit: Faras dulce de leche, creative commons)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.