Matthijs den Dekker

Stel vragen, zoek God, reis mee. Verhelder je blik. | Een blog sinds 2013

Aarde gezien vanaf de maan

Galilei, wetenschap en morrelen aan je Godsbeeld (deel 2)

Een reactie plaatsen

Galilei werd verketterd door de Kerk omdat zijn nieuwe wereldbeeld morrelde aan het starre Godsbeeld van de Kerk. Dat is de samenvatting van mijn blog van vorige week. Het roept bij mij de vraag op: In hoeverre is ons Godsbeeld van nu verweven met één bepaald wereldbeeld? Ik loop vaak in dezelfde val als de Kerk ten tijde van Galilei. Mijn wereldbeeld is en was vaak gestoeld op één bepaalde uitleg van de Bijbel en op een eenzijdig beeld van God. Als de wetenschap vragen stelde bij mijn wereldbeeld, voelde dat als een aanval op mijn geloof en op God.

Net als Galilei wil ik niet eenzijdig over God denken. Ik wil niet dat een wereldbeeld, gebaseerd op één bepaalde uitleg van de Bijbel die mij goed uitkomt, mijn Godsbeeld kan beperken. Mijn wereldbeeld was lange tijd dat alles in zes dagen gemaakt was. Mijn impliciete Godsbeeld was van een God die met één vingerknip van alles kon maken. En die dus ook met één vingerknip van alles kon goedmaken. Ik vond het stom van God als Hij dingen waar ik mee worstelde niet gewoon in één klap oploste. Hij was machtig en hoefde maar één woord te uiten en mijn hart was voor altijd genezen.

Een ander wereldbeeld

De laatste jaren is mijn wereldbeeld gekanteld. Ik kan de sterke aanwijzingen voor een Big Bang en een miljarden jaren lange ontwikkeling van de kosmos niet aan de kant schuiven. Ik geloof dat dit de processen zijn waarmee God de wereld heeft gemaakt en dat we daar steeds meer over ontdekken. Voor God, die van eeuwigheid tot eeuwigheid is, maakt het verschil tussen zes dagen of miljarden jaren niet zoveel uit. Het is indrukwekkend na te denken over hoe dingen langzaam gevormd zijn en het is indrukwekkend hoe veel de mens daar al van weet.

Mijn grootste weerstand tegen Big Bang en evolutie lag in een bepaalde uitleg van de Bijbel en een eenzijdig Godsbeeld. Als ik niet vast zou houden aan een letterlijke uitleg van Genesis zou ik een machteloze, krachteloze God krijgen. Een God die opeens trage, ‘lelijke’ processen nodig had (zie je de link met de tijd van Galilei?). Maar dat bleek niet zo te zijn. Door na te denken over wat het zou betekenen als ik zou accepteren wat onder wetenschappers algemeen aanvaard wordt, kantelde ook mijn Godsbeeld.

Een ander Godsbeeld

“God werkt zeer vaak met grote getallen in Zijn Schepping, en heeft ons daarmee ongetwijfeld wat te zeggen.” – Geoloog A. de Graaf in 1933

God is groter geworden. God is aardser geworden en tegelijk majestueuzer. Door te beseffen dat God processen gebruikt die miljarden jaren duren om een heelal te produceren van miljarden lichtjaren groot wordt God groter. Dan is Hij inderdaad niet meer de magische vingerknipgod, de instantgod. God is een God van de processen en niet alleen van het wonderlijk ingrijpen. God neemt de tijd, ook voor mij. God werkt in mij door processen, door langzaam dingen te vormen of op te ruimen. God vindt mij prima zoals ik ben, ook zonder dat ik ‘af’ ben, zonder dat allerlei processen voltooid zijn. Het was voor mij echt een nieuw Godsbeeld. Een Godsbeeld dat niet mijn oude Godsbeeld vervangt (ik geloof niet dat God geen wonderen meer doet), maar aanvult. Het verbreedt mijn Godsbeeld en maakt me daarmee niet meer afhankelijk van één bepaald wereldbeeld.

Ik wil een voorbeeld nemen aan Galilei. Hij bedreef onbekommerd wetenschap en was zich ervan bewust dat God groter is dan ons wereldbeeld, onze kosmologie, onze uitleggingen en onze Godsbeelden. Hij was op zoek naar hoe de wereld in elkaar zat en zijn God was groot genoeg om ook in een nieuwe kijk op de schepping aspecten van zichzelf te tonen. Die God is ook mijn God. God valt niet samen met zijn schepping, maar door en in de schepping heeft Hij ons “ongetwijfeld wat te zeggen.”

 

***

Het citaat van A. de Graaf las ik in dit boek.

Het idee van een God van de processen is mede gevormd door deze sterke blog van Johan Klein Haneveld.

Fotocredit: NASA, Aarde gezien vanaf de maan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.