Matthijs den Dekker

Stel vragen, zoek God, reis mee. Verhelder je blik. | Een blog sinds 2013

De valse tegenstelling tussen geloof en wetenschap

2 reacties

De Rooms-Katholieke kerk was woedend en legde Galileo Galileï in 1633 huisarrest op. In eerste instantie vanwege zijn ideeën over de kosmos, maar eigenlijk ook omdat hij de paus beledigd had. Sinds die tijd is er veel veranderd. Inmiddels heeft de paus Galileï namelijk in ere hersteld en officieel vastgesteld dat er geen waarachtig conflict kan zijn tussen geloof en wetenschap. Het zijn namelijk twee manieren om naar dezelfde wereld te kijken.

We horen nog regelmatig het idee dat wetenschap en geloof niet samengaan. Voornamelijk door atheïstische wetenschappers die elke vorm van religie uit willen bannen. Of door gelovigen voor wie de wetenschap hun letterlijke uitleg van de Bijbel ondermijnt. Vaak is het een weinig vriendelijk debat. Beter gezegd: het lijkt soms op een ordinaire ruzie.

Vier mogelijkheden

Ik ben het er niet mee eens, omdat het een valse tegenstelling is. Het geloof is gebaseerd op de Bijbel. Wetenschap is gebaseerd op wetenschappelijke metingen. In de kern gaat het vaak om een conflict tussen wetenschappelijke ontdekkingen en wat de Bijbel zegt.

Wat mij betreft is er dus meer aan de hand. René Fransen noemt in zijn boek ‘Gevormd uit sterrenstof’ vier mogelijkheden.

  1. De wetenschap klopt niet
    of
  2. De Bijbel klopt niet

Vaak worden alleen deze opties gegeven, maar er zijn er nog twee:

  1. Onze uitleg van de wetenschappelijke ontdekkingen klopt niet
  2. Onze uitleg van de Bijbel klopt niet

Optie 3 en 4 brengen het bestaan van de valse tegenstelling aan het licht. Wetenschap is interpretatie en leven volgens de Bijbel is interpretatie. Wat mij betreft geeft dit lucht in een verhit debat en ruimte om weer naar elkaar te kijken.

Gesprek

Dat is ook de reden waarom ik hierover schrijf. Voor veel mensen is het oude, dan wel gesneden, koek. Er zijn echter ook nog veel mensen die baat hebben bij polarisatie. Het zijn stemmen die vaak harder klinken dan de nuance.

Ik wil dat mensen die ruimte zien, dat mensen die lucht voelen. Het gaat hier over nederigheid en over menselijkheid.

Laten we stoppen met elkaar om de oren slaan met waarheden. Ja, de Bijbel klopt. Ja, wetenschap gaat over feiten. Ik geloof in de Bijbel en ik geloof in de wetenschap. Maar tegenstelling 1 en 2 geeft verharding, tegenstelling 3 en 4 geeft gesprek. Een stevig gesprek over fundamenten en visies, over diepste overtuigingen, maar wel een gesprek.

(Fotocredit: Ryan McGuire)

2 thoughts on “De valse tegenstelling tussen geloof en wetenschap

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.