Matthijs den Dekker

Stel vragen, zoek God, reis mee. Verhelder je blik. | Een blog sinds 2013

‘Doe ik genoeg voor God?’ is niet de juiste vraag

Een reactie plaatsen

Het was een los zinnetje in mijn blog van vorige week: “Durf ik het aan om te zeggen dat ik goed genoeg ben, ook met al mijn imperfecties?” Ik heb het veel christenen horen vragen, vooral jongeren: Wanneer is het genoeg? Wanneer bid ik genoeg, wanneer lees ik genoeg Bijbel, wanneer ben ik genoeg met God bezig? Genoeg, zodat God vindt dat ik het goed doe. Genoeg om die relatie te kunnen hebben. Genoeg om zelf te weten dat ik het goed doe bij God.

Cultuur van schaarste

In haar boek over kwetsbaarheid en connectie schrijft Brené Brown (bekend van haar TED-talk over kwetsbaarheid) dat de samenleving ons vaak de boodschap voorhoudt dat het nooit genoeg is. Je bent nooit mooi genoeg, slank genoeg, fit genoeg, hard genoeg aan het werk, gelovig genoeg. Nooit genoeg om aanvaard te worden. Ze noemt dit de cultuur van schaarste. Nooit genoeg. Helaas heeft ook de kerk veel van die cultuur van schaarste meegekregen en denken we dat we ons best moeten doen om een stukje liefde van God te bemachtigen.

Haar boodschap is dat mensen gelukkiger, gezonder, gebalanceerder zijn als ze beseffen dat ze ‘genoeg’ zijn. Je doet niet alles perfect, je kunt niet al het werk doen dat je wilt doen, je kunt nooit aan alle verwachtingen van anderen en jezelf voldoen. Desondanks ben je ‘genoeg’ om liefde te ontvangen en relaties aan te gaan. Jezelf voorhouden ‘ik ben genoeg’ en vanuit dat idee leven maakt je leven mooier; je bent tegelijk kwetsbaarder en weerbaarder. Het geeft je de mogelijkheid van connectie met anderen, omdat je je niet hoeft te schamen voor wie je bent en je je niet hoeft te verstoppen.

Volmondig ja

Het werk van Brené Brown is psychologie zonder religieuze basis, neutraal. Ze vertelt dat iedereen behoefte heeft aan connectie met anderen en dat beseffen dat je genoeg bent betekent dat je je echt kunt verbinden. Wat mij betreft geldt het echter voor je relatie met God des te meer. Bij Hem geldt helemaal niet de vraag ‘doe ik genoeg’, maar ‘ben ik genoeg’.

Bij God is het antwoord op die vraag volmondig en overvloedig ja. Je bent ‘genoeg’ voor God of je nu veel of weinig de Bijbel leest, of je nu veel of weinig bidt. Je bent genoeg om liefde en connectie waard te zijn. Ondanks je imperfecties ben je genoeg om Zijn liefde waard te zijn. Dat betekent dat je misschien nog veel te verbeteren hebt, maar die dingen staan niet in de weg voor God.

Daar raken de psychologie en religie elkaar. De psychologie van Brené Brown helpt me om in mijn relatie met God een barrière in mijn hoofd te doorbreken. Mijn relatie met God helpt me om te weten dat ik genoeg ben en vanuit dat besef relaties met anderen te hebben.

(Fotocredit: Judy Merrill-Smith, creative commons)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.