Matthijs den Dekker

Stel vragen, zoek God, reis mee. Verhelder je blik. | Een blog sinds 2013

Ik ben genoeg? Ja! (Maar wat is dat eigenlijk?)

2 reacties

Ik ben genoeg. Ik ben genoeg. Ik ben genoeg.
Het is de kernboodschap van Brené Brown als het gaat om kwetsbaarheid, verbinding en bezield leven: Je bent genoeg. Mooie boodschap in deze tijd van vergelijken, burn-out en instagram. Toen ik dit in haar boeken las, was ik in de gloria. Ja! Ik ben genoeg!

Mijn hoofd jubelde, totdat mijn hart op de rem trapte: Hé, leuk en aardig, dat genoeg zijn, maar ik merk er nog niet zoveel van. Mijn hoofd omarmde de boodschap van genoeg, maar mijn hart kon het nog niet zo vatten.

Voldoende?

Wat is dat eigenlijk, genoeg zijn? Het is eigenlijk een rare zin: Ik ben genoeg. Grammaticaal gezien is het een halve zin. Genoeg voor wat? Je kunt het invullen: Ik ben goed genoeg, ik ben mooi genoeg. Ik ben man genoeg. Maar dan ben je alsnog aan het vergelijken en zit je op een schaal. Goed genoeg is dan ‘voldoende’, het is een bepaalde ondergrens.

Zo kan het niet bedoeld zijn. ‘Ik ben genoeg’ moet juist die schaal onderuithalen. Het gaat er niet om dat je op allerlei vlakken goed genoeg bent, het gaat erom dat genoeg zijn een fundament is voor je identiteit, je relaties, je leven. Ik kwam er dus nog niet veel verder mee.

Waarde

Uiteindelijk kwam ik uit bij waarde. Een Bijbels begrip: “Wees dus niet bang, jullie zijn meer waard dan een hele zwerm mussen.” Ik ben een kind van God en ben waardevol. Het idee van genade wordt niet voor niets vaak vertaald in het idee dat Jezus voor je betaald heeft. Ieder mens is waardevol.

Het is ook het begrip waar Brené Brown het mee verbindt: Ik ben liefde, connectie en respect waard. Los van wat ik doe, los van hoe ik vergelijk met anderen, los van wat me wel of niet lukt. Bij haar komt de Bijbel niet expliciet aan het woord, maar als kind van God weet ik dat het een diepe waarheid is.

Ik ben liefde, connectie en respect waard. Het is die boodschap die wel in mijn hart landt. Die het zinnetje ‘ik ben genoeg’ invult. Je zou kunnen zeggen: ik ben waardig genoeg. De laatste maanden heb ik vaak momenten gehad waarop wat ik gedaan had niet goed genoeg was. Dat was de reden dat mijn hart nog moeite met die woorden had. Maar wat ik doe, bepaalt niet mijn waarde.

Niet minder waardig

Nu ik weet dat ik liefde, connectie en respect waard ben, heeft het invloed op wie ik ben. Ik kan mensen in de ogen kijken, omdat ik weet dat mijn fouten niet van invloed hoeven te zijn op mijn relaties. Misschien moet ik dingen rechtzetten, maar ik ben niet minder liefde waard. Ik hoef me niet te schamen. Ik kan aan de slag met dingen rechtzetten, omdat ik weet dat ik niet minder waardig ben. Ik kan het gesprek aangaan, omdat ik weet dat relaties niet hoeven te lijden. En als dat vanuit anderen wel zo is, is dat hun keuze en ligt dat niet bij mij.

‘Ik ben genoeg’ geeft ruimte. Ik heb vaker over Brené Brown geschreven omdat haar woorden me raken. Ze is christen, maar schrijft en spreekt voor een breed seculier publiek en daar heb ik respect voor. Het zijn echter voluit Bijbelse thema’s. Als ze praat over genoeg zijn, over verbinding, hoor ik daar de waarden van Gods Koninkrijk: relaties, genade, liefde.

 

(Fotocredit: Razvan Narcis Ticu)

2 thoughts on “Ik ben genoeg? Ja! (Maar wat is dat eigenlijk?)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.