Matthijs den Dekker

Stel vragen, zoek God, reis mee. Verhelder je blik. | Een blog sinds 2013

bij blog goede vrijdag

De Goede Vrijdag van de Griekse heidenen

Een reactie plaatsen

Het is Goede Vrijdag. De (voorlopige, maar dat wist bijna niemand nog) climax in de botsing tussen Jezus en de religieuze leiders, tussen het goede en het kwade. De laatste weken van Jezus’ leven is een tijd waarin het vizier open gaat en het hard tegen hard gaat. De religieuze leiders plannen de ondergang van Jezus en zelf houdt Hij zich ook niet in met zijn oordeel over de leiders en het spreken over zijn dood. Hij grijpt elke gelegenheid aan om erover te vertellen. Zo ook in Johannes 12 vers 20-36 (lees het hier).

Als ik deze verzen lees, verwondert het me. Het begint alleszins normaal. Een paar Grieken vragen of ze Jezus mogen zien, een privé-audiëntie. Ze zullen niet de eerste zijn geweest. Dan zegt Jezus iets geks. Hij geeft geen antwoord op de vraag, tenminste, zo lijkt het.

Monoloog

Het lijkt er eerder op dat Hij ook deze gelegenheid aangrijpt om te preken en Hij barst uit in een monoloog. Hij vertelt over dat ‘de tijd is gekomen’ en over ‘je leven verliezen’. Hij raakt geëmotioneerd: “Ik ben doodsbang! Wat moet ik zeggen? Red mij? Nee! Hiervoor ben ik juist gekomen. Laat zien hoe groot uw naam is, Vader.” En de Vader antwoordt uit de hemel, er klinkt een stem in de donderslag, en Jezus spreekt verder over zijn dood en over geloven in het licht.

Het is nogal dramatisch allemaal en ik kan me voorstellen dat die Grieken er op dit punt een beetje bedremmeld bij staan. Als zo’n musical waarin één iemand iets vraagt, waarna de hoofdpersoon begint te zingen en voor je het weet opeens de hele straat in dansen uitbarst, met als toegift een stem uit de hemel.

Antwoorden

Het lijkt erop dat Jezus geen antwoord geeft op de vraag, maar toch doet Hij dat toch.

Als jij zou zeggen “Ik wil graag Jezus zien,” wat zou Jezus jou dan antwoorden? Bij deze Grieken lijkt het er vooral op dat Hij zegt: “Jullie willen me zien, een privé-audiëntie? Wat je eigenlijk nodig hebt is dat je me dient.” Als je een ontmoeting wilt met het Lam van God, wees dan bereid je leven te verliezen, wees dan bereid te dienen.

Maar er is meer te vinden in deze tekst. Het is namelijk in het bijzijn van deze Grieken (heidenen!) dat Jezus de woorden zegt: “Wanneer ik van de aarde omhooggeheven word, zal ik iedereen naar me toe halen.” Gods genade is voor iedereen, wordt aan iedereen aangeboden. Ik ben benieuwd of bij deze Grieken het kwartje viel, toen Jezus werd gekruisigd. Hij werd omhooggegeven om ook hen naar zich toe te trekken.

Wil je Jezus zien? Zie hoe Hij vandaag omhooggeheven wordt. Wees bereid te dienen. Maar bovenal: wees bereid zijn gratis genade aan te nemen.

 

Deze blog is een bewerking van een overdenking die ik schreef voor de 40-dagentijd in Vineyard Groningen. Een andere was: De revolutie van “Zo zal het bij jullie niet mogen gaan”

 

(Fotocredit: Christi Marcheschi)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.