Matthijs den Dekker

Stel vragen, zoek God, reis mee. Verhelder je blik. | Een blog sinds 2013

Hammer in court

Hoe Paulus van zijn opgeblazen ego afkwam

Een reactie plaatsen

Momenteel zit ik op het zomerevent van Athletes in Action, waarin we de jongeren opbouwen die komende weken door sport hun geloof gaan delen (kijk op Bevrijd van je zelf: De weg naar echte christelijke blijdschap.

Tim Keller - Bevrijd van je zelf boekcoverHet boek draait om 1 Korinte 3:21 – 4:7. Lees dus eerst even dat gedeelte door.

In veel traditionele culturen is de diepste oorzaak van al het kwaad in de wereld een te hoge dunk van jezelf. In de moderne cultuur is het idee dat mensen zich misdragen door gebrek aan eigenwaarde en een te lage dunk van zichzelf. Bovenstaand Bijbelgedeelte laat een totaal andere benadering zien.

Opgeblazen ego

Het woord dat Paulus in vers 6 gebruikt voor trots/verheerlijken betekent letterlijk ‘opgeblazen’. Paulus wil mensen leren dat het evangelie verschil maakt en hoe het zijn gevoel van eigenwaarde, zijn waardering voor zichzelf en zijn identiteit veranderd heeft. Zijn ego werkt nu op een compleet andere manier. Paulus’ ego is niet opgeblazen, maar opgevuld door God.

Het woord dat Paulus in vers 3 en 4 gebruikt heeft te maken met ‘uitspraak doen’. Paulus richt zich echter niet op menselijke instellingen voor de uitspraak dat hij echt iemand is. Paulus’ eigenwaarde, zijn waardering voor zichzelf, zijn identiteit is op geen enkele manier verbonden met hoe anderen over hem denken of hoe hij over zichzelf denkt.

Rechterlijke uitspraak

Wat Paulus en ieder van ons zoekt is de ultieme rechterlijke uitspraak dat we belangrijk en waardevol zijn. We zijn dag in, dag uit op zoek naar dat oordeel. Alles wat we doen, spreekt voor ons of tegen ons in die uiteindelijke rechterlijke uitspraak.

Het geheim van Paulus: de rechtszaak is voorbij. Paulus is gestopt met het zoeken naar dingen die voor hem of tegen hem spreken. Anderen beoordelen Paulus niet, hij beoordeelt zichzelf niet, alleen God beoordeelt hem. En die uitspraak is al achter de rug:

Wie in Christus Jezus zijn, worden niet meer veroordeeld. (Rom 8:1)

Er is geen rechtszaak meer

Het oordeel wordt niet bepaald door wat je doet. Het oordeel is er en bepaalt vervolgens wat je doet. De rechter heeft al uitspraak gedaan en alles wat ik doe is gebaseerd op die uitspraak en niet andersom.

Voor iedereen die op zoek is naar bevestiging, voor iedereen met een opgeblazen ego, of juist een leeggelopen ego. Voor iedereen die bezig is met het oordeel van anderen. Voor iedereen met een minderwaardigheidscomplex: Er is geen rechtszaak meer.

God zegt: Jij bent mij geliefde kind, in jou vind ik vreugde.
Er is geen rechtszaak meer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.