Matthijs den Dekker

Stel vragen, zoek God, reis mee. Verhelder je blik. | Een blog sinds 2013

Jezus doet niet aan schuldhulpverlening (Onze Vader #8)

Een reactie plaatsen

Zo eind januari (zo’n beetje de periode waar we nu inzitten dus) kijk ik altijd uit naar één bepaalde brief. Vroeger kwam hij via de post, tegenwoordig digitaal, wat natuurlijk veel minder leuk is. Het gaat om de jaaropgaaf. Daar kijk ik altijd naar uit. De jaaropgaaf binnen hebben betekent namelijk één ding: Ik mag weer belastingaangifte doen! En dat vind ik leuk, echt. Ik hou daarvan, van een nette, ordelijke administratie, met aftrekposten puzzelen en dan geld terugkrijgen. Heerlijk.

Administratiemaatje

Omdat ik administratie leuk vind en er ook wel goed in ben, ben ik een blauwe maandag actief geweest als administratiemaatje bij Humanitas. Ik hielp mensen die ‘administratief gehandicapt’ waren en zo op allerlei manieren in de problemen waren gekomen of dreigden te komen.

Het ging vaak om mensen met schulden. Ze openden post niet, betaalden rekeningen niet en hadden geen benul van hoe om te gaan met een belastingaangifte. Ons vrijwilligerswerk was erop gericht om mensen weer grip te geven op hun administratie. Het was de eerste stap om erger te voorkomen en mensen uit de schuldhulpverlening te houden. Dat is namelijk geen pretje.

Schuldhulpverlening

De schuldhulpverlening is een redmiddel voor mensen die er echt niet meer uitkomen. Het is een rigoureuze stap waarbij alle mogelijke inkomsten gebruikt worden om schulden af te betalen. Je inkomen wordt drie jaar lang op een rekening gestort waar je niet bij kunt. Daarvan worden schulden afbetaald, terwijl je zelf maandelijks een klein bedrag krijgt om van te leven. Je geeft je spaargeld op, je moet zo nodig je auto verkopen, je kan verplicht worden extra werk te zoeken, je wordt uitgeknepen.

Drie jaar leef je van het minimum en na die drie jaar wordt de rest van de schuld die er nog staat kwijtgescholden. Na drie jaar krap leven ben je compleet schuldenvrij en de schuldeisers zien in ieder geval nog iets van hun geld. Het is streng, maar het maakt je vrij van schulden, voordat er nog grotere problemen ontstaan. Het is een nuttige regeling, maar geen zachtzinnige.

Drie jaar lang van een minimum leven. Drie jaar lang geen recht op je eigen financiële beslissingen. Drie jaar lang wordt alles van je ingenomen en krijg je van anderen een klein beetje om van te leven. Maar dan ben je vrij.

Jezus

Jezus is geen schuldhulpverlener. Het Onze Vader bidt: Vergeef ons onze schulden. That’s it. Dat is genoeg. Dat heeft Jezus namelijk gedaan: onze schulden vergeven.

Soms krijgen we het gevoel dat we ook een traject in moeten. Soms moeten we van anderen, van de kerk, van onszelf heel veel voordat we ons vergeven voelen. Biechten, vooral heel duidelijk laten zien dat je berouw hebt, dingen terugdoen voor God. We worden uitgeknepen, of knijpen onszelf uit, in een proces van schuldgevoel, boetedoening, strafoplegging en proberen zoveel mogelijk toch zelf iets terug te betalen. Want dat willen we graag: toch zelf iets kunnen doen.

Jezus is geen schuldhulpverlener. Begrijp me niet verkeerd: zonde en schuld kan ingrijpend zijn. Het heeft consequenties die diep kunnen gaan en berouw en verzoening zijn vaak nodig. Zonde maakt diepe krassen. Het kan lang duren en veel kosten voor het overwonnen is en er herstel is.

Maar voor vergeving hoeft dat nooit. Vergeving is er. Nu, meteen. Altijd al geweest. Voor vergeving hoef je niets te doen, alleen maar te aanvaarden. Er is namelijk maar één die een traject van drie jaar aanging. Die uitgeknepen is, die alles opgaf, die niet zachtzinnig behandeld werd, van wie de vrijheid ontnomen werd.

Jezus doet niet aan schuldhulpverlening. Jezus doet aan schuldverwijdering, aan schuldopblazing, aan schuldvernietiging.

Jij niet. Jij bent vrij.

 

Dit is deel 8 in een serie blogs over het Onze Vader. Geen Bijbelstudie, achtergrondzoektocht, bronnenanalyse, verklaringen of uitleggingen. Wel: het Onze Vader voor mezelf dichterbij brengen door gewoon wat gedachten bij de verzen aan te laten haken. De andere delen: Onze Vader in de hemel. Laat Uw naam geheiligd worden. Laat Uw Koninkrijk komen en laat uw wil gedaan worden, op aarde zoals in de hemel. Geef ons vandaag het brood dat we nodig hebben. Vergeef ons onze schulden, zoals ook wij hebben vergeven wie ons iets schuldig was. Breng ons niet in beproeving, maar red ons uit de greep van het kwaad. Want aan u behoort het koningschap, de macht en de majesteit tot in eeuwigheid. Amen.

(Fotocredit: Daniel Gonçalves, creative commons)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.