Matthijs den Dekker

Stel vragen, zoek God, reis mee. Verhelder je blik. | Een blog sinds 2013

Van wie is dat koningschap? Van God is dat koningschap! (Onze Vader #12)

Een reactie plaatsen

Na een heel aantal gebeden en vragen komt er aan het eind van het Onze Vader een belijdenis: Want aan u behoort het koningschap, de macht en de majesteit tot in eeuwigheid. Je moet er wel even voor doortikken in je bijbelapp, omdat het blijkbaar niet in alle oude geschriften staat. Mijn scherpe analytische geest ziet in deze belijdenis drie onderdelen. Samen vormen ze een soort van drietrapsraket.

  • Aan God behoort het koningschap
    God is degene die regeert. Hij is degene met het plan. Hij vertelt het grote alomvattende verhaal van de wereld. Hij weet waar het naartoe gaat en wat Hij wil.
  • Aan God behoort de macht
    God is degene die regeert. Hij heeft de macht, de mogelijkheid, de kracht om zijn plan ook uit te voeren. Wat Hij wil gebeurt, He’s got the power.
  • Aan God behoort de majesteit
    God is degene die regeert. Hij zit op zijn troon, in volle majesteit. Hij is degene die onze eer waard is. Hij heeft het plan, Hij voert het uit, Hij krijgt er de eer voor. (Of zou dat moeten krijgen!)

Het Onze Vader begint met het beeld van God de vader, dichtbij en persoonlijk. Gericht op relaties en verbinding. Het eindigt met het beeld van God de koning, machtig en majesteitelijk. Bezig met zijn grote plan.

Eén beeld van God

Het lijkt bijna een schaal, een continuüm. Alle delen van het Onze Vader daartussen vallen in die schaal. Van Gods wil doen als burger van zijn Koninkrijk, tot de vraag om zorg en bescherming als kind van God. Het Onze Vader laat ons die verschillende kanten van God zien en misschien ook wel de spanning: vader en koning. De koning met macht, de vader die om zwakheid geeft.

Jezus plaatst alles bij elkaar in één gebed. Onze vader, aan u is het koningschap. Hij geeft in een aantal zinnen een beeld van hoe dat in elkaar zit. Voor ons gevoel staat het naast elkaar, maar het hoort bij elkaar. Het is enorm krachtig om die twee kanten te zien samensmelten in één beeld. Schrijven over het Onze Vader de afgelopen maanden heeft mij daarbij geholpen. Hopelijk het lezen ook bij jou. God is één, koning en vader.

 

PS: Er zijn ook nog die woorden over eeuwigheid. Daarover volgende week meer, als ik weer voor Navigators schrijf.

Dit is deel 12 in een serie blogs over het Onze Vader. Geen Bijbelstudie, achtergrondzoektocht, bronnenanalyse, verklaringen of uitleggingen. Wel: het Onze Vader voor mezelf dichterbij brengen door gewoon wat gedachten bij de verzen aan te laten haken. De andere delen: Onze Vader in de hemel. Laat Uw naam geheiligd worden. Laat Uw Koninkrijk komen en laat uw wil gedaan worden, op aarde zoals in de hemel. Geef ons vandaag het brood dat we nodig hebben. Vergeef ons onze schulden, zoals ook wij hebben vergeven wie ons iets schuldig was. Breng ons niet in beproeving, maar red ons uit de greep van het kwaad. Want aan u behoort het koningschap, de macht en de majesteit tot in eeuwigheid. Amen.

(Fotocredit: Danielle McInnes, via unsplash.com)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.