Matthijs den Dekker

Stel vragen, zoek God, reis mee. Verhelder je blik. | Een blog sinds 2013

Ik wil meer dan reflectie: Leven dat ik geliefd ben

Een reactie plaatsen

Ik vind mezelf soms veel te serieus. Altijd maar analyse, zelfreflectie, dingen leren en dan proberen om ze bewust ‘in de praktijk te brengen’. Nogal verstandelijk, zeg maar. Zo ben ik, daar ontkom ik niet aan, maar ik vind het ook eenzijdig. Ik vind het tijd voor de praktijk. Niet voor de praktijk van leren beseffen dat ik geliefd ben, maar voor de praktijk van leren leven dat ik geliefd ben. Het is de ultieme manier van God de eer geven voor wat Hij in mijn leven doet.

Ik schrijf al sinds het begin van deze blog over het idee dat Gods liefde gaat over vrijheid en aanvaarding. God houdt van mij, aanvaardt mij volledig zoals ik ben en geeft vrijheid van allerlei dingen die me benauwen, beperken of beklemmen. De blogs komen vaak voort uit mijn eigen worsteling en reflecteren dan op wat ik daarin ontdekt heb; ik leer steeds meer over hoe ik me die vrijheid en aanvaarding toe kan eigenen in mijn eigen leven.

In de praktijk

Ik hou van goede films. Van stevige boeken, lekker eten. Ik doe sinds een jaar aan geocachen, een soort schatzoeken voor de moderne en ietwat van de natuur vervreemde mens. Het zijn uitingen van wie ik ben en van dingen die God in mij gelegd heeft. Lang heb ik al dit soort dingen ook langs de meetlat van een krampachtig geloof gehouden en uitgezocht wat wel en niet goed genoeg was voor God. Nu is het tijd voor de praktijk van leven dat ik geliefd ben. Omdat waarheden soms pas inzinken als je ernaar leeft.

Ongeveer twee maanden geleden werd ik vader en de eerste paar weken waren zwaarder dan verwacht. Ik moest ervoor kiezen om te genieten van de mooie momenten die er waren en me niet te laten beknellen door de momenten dat het moeizaam ging. Omdat het soms een keuze is.

Resultaat

Hoe ziet vrijheid en aanvaarding er in de praktijk uit? In ieder geval niet als iemand die met een serieus gezicht iedereen vertelt dat hij vrij is en zich steeds meer aanvaardt voelt. Dat is het proces. Wat ik meer wil laten zien is het resultaat.

Ik wil dat er in mijn leven en in deze blog meer ruimte is voor het uitproberen van ‘wat dan wel?’. Voor het genieten van een goede koffie, voor verwondering over wat er in de tuin groeit, voor die eerste keer dat ik iets van mezelf zie in het gezicht van mijn kind. Voor eerlijkheid, voor gekke trekjes, voor schoonheid en lelijkheid.

Het resultaat is uiteindelijk een Matthijs die in vrijheid en aanvaarding meer zichzelf is. Voor wie de vreugde en het verdriet dichterbij kan komen en die het aandurft zichzelf te laten zien in zijn passies en verlangens. Niet altijd per se aan iedereen, soms alleen aan God. Maar ik wil die ruimte om het uit te proberen, om het te doen: leven dat ik geliefd ben.

God eren door te doen

Jouw weg is anders dan die van mij. Jij hebt andere passies en verlangens, andere dingen waar je van geniet en andere manieren om jezelf te zijn. Ik kan me maar moeilijk voorstellen dat mensen helemaal op kunnen gaan in haken, hardlopen of heavy metal. Maar het gaat niet om mij.

Ik wil ons oproepen (jou en mijzelf) om niet alleen stil te staan bij onze leerprocessen en zelfreflectie. Gods vrijheid en aanvaarding zijn uiteindelijk bedoeld om in geleefd te worden. Als dat setje lievelingskleren waar je je zo lekker in voelt dat je helemaal jezelf kunt zijn.

Laten we God de eer geven voor wat Hij in ons leven doet door niet alleen te denken, maar ook te doen. Uitproberen wat het betekent om in vrijheid en aanvaarding te leven en bewust te genieten van wat Hij ons geeft en in ons doet. Ga ervoor! Ik doe met je mee.

 

Konijn groot(En ja, dat begint met het gebruik van deze foto. Ik vind hem fantastisch, maar hij gaat nooit bij een blog passen. Behalve dan nu bij deze. Credits: Ryan McGuire, gratisography.com)

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.