Matthijs den Dekker

Stel vragen, zoek God, reis mee. Verhelder je blik. | Een blog sinds 2013

Johan Klein Haneveld is een loser – en ik ook (En dat is heel goed nieuws) [boekrecensie]

Een reactie plaatsen

cover loser die wintEen nieuw boek van Johan Klein Haneveld en ik heb twee manieren ontdekt om het te lezen. Met de vraag: Hoe kan ik hier anderen mee overtuigen? Of met de vraag: Wat doet dit met mij? Ik begon vooral met de eerste vraag, maar daar liep ik al snel mee vast. Dit is namelijk geen rationeel verhaal waar je anderen mee kunt overtuigen. Het boek gaat in op de diepste verlangens van de mensheid. Op dat onbestemde gevoel dat zegt ‘Dit kan niet anders – dit moet het zijn – ik geloof dit – maar waarom?’

Verhalen

Iedereen vertelt verhalen over zichzelf en de wereld. God dus ook. Maar Gods verhaal is heel anders dan onze verhalen. Het is een verhaal waarin zwakheid de voorwaarde is voor overwinning. Gods verhaal is een verhaal van kracht in zwakheid, van liefde en vrijheid en aanvaarding, van verzoening en herstel, van het ultiemste happy end dat maar mogelijk is. Gods verhaal beantwoordt aan onze diepste verlangens, aan onze zucht naar schoonheid, avontuur en waarheid.

Weet je, Johan Klein Haneveld is een loser. Als je zijn boeken (koop hier) en blogs leest, vertelt hij uitgebreid over zijn slechte kanten, zwakheden in zijn gezondheid, worstelingen in zijn persoonlijkheid. En als ik naar mijn eigen leven kijk, zie ik ook genoeg dingen waarmee ik de loser ben in veel van de verhalen die deze wereld vertelt.

De vraag die Johan (ik mag Johan zeggen, we zijn tenslotte Facebookvrienden) in het boek stelt is: Kies je ervoor je eigen verhaal te vertellen, waarin je de held bent, maar dat uiteindelijk uitloopt op teleurstelling en tekortschieten? Kies je ervoor het verhaal van de wereld te geloven, waarin het recht van de sterkste geldt en je vooral voor jezelf moet zorgen? Of leef je in het verhaal van God, besef je –geloof je– dat dit het verhaal is dat klopt?

Kwetsbaar

Ik heb het boek lange tijd gelezen op de eerste manier: Hoe kan ik anderen ervan overtuigen dat dit verhaal klopt? Als ik mijn geloof rationeel kan verantwoorden, moet iemand er op z’n minst de redelijkheid van inzien. Als dat wegvalt voel ik me kwetsbaar. Kwetsbaar voor kritiek en afwijzing (mijn zwakke punt) en dan geef ik me liever niet over aan een geloof dat niet te beredeneren valt. Ja, geloven is gebaseerd op veel historische feiten en de betrouwbaarheid van de Bijbel kent goede argumenten. Maar de uiteindelijke stap om te geloven in die God en in het verhaal dat Hij vertelt is een stap in geloof.

Waar

Zo kwam ik uit bij de andere manier om dit boek te lezen: Wat doet dit met mij? Door het lezen van dit boek besef ik dat ik de controle vast wil houden. Dat ik mijn geloof wil beredeneren zodat ik niet afgewezen wordt. Het is moeilijk dat te moeten loslaten. Daar ben ik waarschijnlijk nog wel een poos mee bezig. Maar als ik die controle wil houden maak ik mezelf afhankelijk van wat anderen van mijn geloof vinden. Weg daarmee!

Wat dit boek losmaakte was het diepe verlangen ook in Gods verhaal te leven. Of meer het besef dat ik al in dat verhaal leef. Niet omdat ik kan aantonen dat het waar is, maar omdat ik diep in mijn hart weet dat het waar is. Dit is het verhaal dat klopt. En ik wil heel graag ontdekken wat God nog meer te vertellen heeft.

 

(Fotocredit: Ryan McGuire)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.