Matthijs den Dekker

Stel vragen, zoek God, reis mee. Verhelder je blik. | Een blog sinds 2013

Marie Kondo en de God van het opruimen

1 Comment

Ik heb laatst de twee boeken van Marie Kondo gelezen, wereldwijd geroemd als opruimgoeroe. Kondo kijkt je lief lachend aan vanaf de achterkant van het boek en vertelt hoe je je huis moet opruimen. Ze vertelt je precies welke stappen je moet volgen om je spullen uit te zoeken, weg te gooien en uiteindelijk op te bergen. Haar belangrijkste criterium: Word ik hier blij van?

Mijn vrouw had het boek meegenomen, maar ik moet bekennen dat ik er ook zin van kreeg om op te ruimen. Om ook in zo’n schoon, ruim, licht en luchtig huis te wonen waar dingen hun vaste plek hebben. Ik meen het nog ook. Kondo belooft je een beter, gelukkiger leven, betere relaties, meer zelfkennis en een huis dat altijd opgeruimd is.

Opruimchristenen

In haar tweede boek heeft Kondo het over de ‘god van het opruimen’ (ook tussen aanhalingstekens, voordat je haar van afgoderij beschuldigt) en dat triggerde me. Is de God die we onszelf en anderen voorhouden soms ook niet vooral een God van het opruimen?

Ik heb het vaak gehoord tijdens evangelisatiepraatjes: “Mijn leven was een zooitje, maar God kwam en nu ben ik veranderd. Ik ben bevrijd van seks/drugs/verslaving en ben nu gelukkiger.” Het zijn soms krachtige verhalen en ik wil daar ook niets aan afdoen. Want in zekere zin ís God als een Marie Kondo. Als je Hem binnenlaat gaat Hij in je kastjes wroeten, gooit Hij je leven op een hoop, vult wat vuilniszakken en vraagt bij allerlei dingen: “Weet je zeker dat je hier blij van wordt?”

De God van het opruimen is soms irritant, maar ik geloof dat als God is wie Hij is, dat opruimen mij ten goede komt. God is namelijk heel wat groter dan alleen het opruimen van je leven. Misschien heb ik niet zozeer moeite met de God van het opruimen, maar met de aanhangers van de God van het opruimen. Laten we ze opruimchristenen noemen. Als de God van het opruimen soms wat vervelend is, zijn opruimchristenen dat helemaal. Ik kan het weten, want ik ben ook een opruimchristen.

Onvoorwaardelijke aanvaarding

Een opruimchristen wil de God van het opruimen een handje helpen. Hij of zij vindt dat hij ook in je laatjes mag wroeten en checken wat je houdt en weggooit. Het feit dat hij zijn eigen huis heeft opgeruimd maakt dat hij tijd heeft om eens uitgebreid te kijken naar het huis van een ander. Als opruimchristen heb ik vaak de neiging God te reduceren tot Opruimgod. Iemand die dan niet zijn leven op orde heeft, is verdacht als christen.

Adrian Plass schreef een autobiografie over zijn groei als christen (De groeipijnen van Adrian Plass). Hij schrijft dat hij in veel kerken iets opmerkelijks ziet rond bekering. Mensen die niet geloven worden vaak heel liefdevol aanvaard in wie ze zijn. Zodra ze echter bekeerd zijn, ze de ‘grens zijn overgegaan’ zoals Plass schrijft, worden ze opeens beoordeeld op het feit of ze wel een goede christen zijn en het juiste christelijke gedrag vertonen. Weg is de onvoorwaardelijke aanvaarding.

Aangeharkt

Eerlijk is eerlijk: Marie Kondo is volgens mij een lief mens. Ze heeft een paar handige ideeën en schrijft in haar boek dat ze altijd de verantwoordelijkheid voor het opruimen bij haar klanten laat. Ik denk dat ze veel mensen oprecht aan een gelukkiger leven helpt.

De God van het opruimen is volgens mij een God die veel groter is dan alleen de Opruimgod. De opruimchristenen hebben nog iets te ontdekken in die God, iets ik zelf ook langzaamaan ontdek. Hij is de God van de schepping, de aarde, het water. De God van bloed, zweet en tranen. De God van lijden en pijn. Hij is de God van plekken die niet netjes aangeharkt, gelabeld en in kaart gebracht zijn. Die grotere God heeft iets met genade, vrijheid, liefde, aanvaarding, geduld, vriendelijkheid. Gelukkig maar, want hoe hard ik het als opruimchristen ook probeer, ik verzamel zelf toch stiekem ook steeds weer zooi.

In tegenstelling tot mijn huis straks, als we klaar zijn met de Marie Kondo-methode.

 

(Fotocredit: RISE Conference, creative commons)

One thought on “Marie Kondo en de God van het opruimen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.