Matthijs den Dekker

Stel vragen, zoek God, reis mee. Verhelder je blik. | Een blog sinds 2013

christenen strijden tegen ontmenselijking

Als mensen statistieken worden verliest het Koninkrijk van God

Een reactie plaatsen

In 1972 stond er een foto van een rennend, huilend meisje in de krant. Op die manier werden de gevolgen van napalm in Vietnam op het netvlies van de wereld gebrand. Er werd in 1852 een boek over de hut van oom Tom uitgegeven en een breed publiek ontdekte de kwalijkheid van slavernij. Een aantal jaar geleden stond op elke nieuwssite een foto van een aangespoeld jongetje. Het was nodig om Syrische vluchtelingen eindelijk grootschalig op Europese agenda’s te krijgen. Steeds weer blijkt het nodig om een probleem een gezicht te geven, om te laten zien dat het om mensen gaat. We hebben namelijk de neiging tot ontmenselijking.

Ontmenselijking

Ontmenselijking: Mensen worden niet meer als mensen gezien en het gebeurt overal. Het is namelijk een stuk relaxter om mensen niet als mensen te hoeven zien. Mensen zijn een probleem, een getal, een statistiek, een issue. De politiek praat niet over ‘wat gaan we doen met de vluchtelingen?’, maar ‘hoe lossen we het vluchtelingenprobleem op?’. Er wordt door topmanagers gekeken naar welke fte’s overbodig zijn geworden, zodat anderen moeten bepalen welke mensen moeten worden ontslagen.

Door het niet (willen) zien van de menselijkheid van de ander kun je hem makkelijker negeren. Door ontmenselijking worden mensen vervangbaar, misbaar, hoeft men geen rekening met ze te houden. Als het over getallen, codes, cijfers, cohorten en statistieken gaat, is het makkelijker ontslaan, uitzetten, weigeren, negeren, bespioneren of aanvallen.

In opstand

Als er één ding is waar christenen meer hun verontwaardiging over moeten uitschreeuwen is dit het wel. Ontmenselijking is van alle tijden en elke generatie christenen moet er opnieuw tegen in opstand komen. Als er namelijk één persoon is die mensen hun menselijkheid teruggeeft, is het Jezus. Helaas zijn we hier in de kerk niet zo goed in. Ik heb er zelf ook een handje van om mensen die me niet liggen te negeren. Ik praat over homoseksualiteit of abortus als een issue, zonder te praten met LHBT’ers of een ongewenst zwangere moeder.

Christenen kennen God als Schepper en weten dat Hij van zijn schepping houdt. We weten hoe elk mens naar Gods beeld gemaakt is en we in al onze verschillen met elkaar Zijn beeld weerspiegelen. Jezus had oog voor de overspelige vrouw, die bij Hem werd gebracht door mensen die Hem wilden strikken in een issue. Maar als mensen een issue worden, een statistiek worden, verliest het Koninkrijk van God.

Geliefd kind

De cultuur van Gods Koninkrijk is vaak tegendraads in onze huidige cultuur. Gods Koninkrijk is een koninkrijk van herstel. Jezus werd vernederd, geslagen, ontkleed, bespot, gedood, ultiem ontmenselijkt. Het is van alle tijden. Maar Zijn offer was een persoonlijk offer; voor mensen. Hij gaf onderdrukten, gemarginaliseerden, vernederden hun waarde terug. Als volgeling van Jezus ben ik geroepen hetzelfde te doen.

Hoe dan? Dat vraag ik me ook vaak af. Ik stel mezelf steeds weer de vraag: Zie ik op dit moment degene voor me als categorie of als persoon? Besef ik dat ik naar een mens kijk? Dat elke groep uit individuen bestaat? En de belangrijkste: Kan ik naar de ander kijken en denken: Jij bent een geliefd kind van God. Als we dat gaan oefenen, brengen we het beste nieuws denkbaar.

 

(Fotocredit: Jean Gerber, via unsplash.com)
Dit is een bewerking van een blog uit de archieven. Af en toe herplaats ik blogs die ik nog steeds belangrijk vind om ze weer onder de aandacht te brengen van lezers die toen nog niet op mijn site kwamen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.