Matthijs den Dekker

Stel vragen, zoek God, reis mee. Verhelder je blik. | Een blog sinds 2013

Bannet met fotoalbum

Waarom negatieve fantasieën gif voor je relaties zijn

2 reacties

Eerder heb ik geschreven over het verhaal dat ik mezelf vertel. Het verhaal dat ik een sukkel zou zijn en dat niet klopt met het verhaal van God. Laatst kwam ik een andere categorie verhalen tegen die ik mezelf vertel, die minstens zo gevaarlijk zijn: negatieve fantasieën. Je kent ze wel (of hopelijk niet): van die scenario’s in je hoofd waarin iemand negatief reageert en jij dan eens lekker de waarheid zegt. Of waar iemand je verkeerd behandelt en jij die persoon eens lekker op z’n nummer zet. Het zijn best leuke fantasieën, maar hoe meer ik me er bewust van word, hoe meer ik realiseer hoe vergiftigend ze werken.

In mijn hoofd

Ik ben conflictmijdend en vind het moeilijk om boos te worden, een conflict aan te gaan of ruzie te maken. Als iemand een negatieve opmerking maakt blijft dat hangen. Vaak zit ik dan erg in mijn hoofd: ik ga nadenken over de situatie en bedenk allerlei dingen die ik had kunnen zeggen of doen. Vaker nog bedenk ik voordat iets überhaupt gebeurt al hoe ik zou kunnen reageren. En in mijn fantasieën ben ik dan meestal degene die er goed vanaf komt. In mijn hoofd kan ik prima ruzie maken, zeggen waar het op staat en met het gelijk aan mijn zijde mensen duidelijk maken dat ik dit niet meer pik.

Een voorbeeld. Ik heb een opdracht afgemaakt en bedenk hoe de opdrachtgever zal reageren. Vanuit onzekerheid en angst bedenk ik het scenario waarin hij mijn kantoor binnenstapt en me vraagt waarom ik slecht werk heb geleverd. Op dat moment kan ik hem een flink de waarheid vertellen: dat de opdracht niet duidelijk was, dat ik er daarom dagen aan heb geploeterd en dat hij al die tijd niet bereikbaar was voor vragen. Hij sputtert tegen, maar ik blijf standvastig en uiteindelijk ziet hij zijn fout in en maakt hij excuses. Ik ben de held, iemand anders de schlemiel, maar ik heb gewonnen! Heerlijke fantasie, zou je denken.

Wantrouwen

Niet dus. Hoe meer ik nadenk over deze negatieve scenario’s hoe meer ik besef hoe afbrekend ze werken. Vaak betrap ik me erop dat ik al een hele poos na zit te denken over de manier waarop iemand die ik ken zich als een eikel zou kunnen gedragen. Niet goed. Die scenario’s komen vanuit mijn onzekerheid op, maar voor ik het weet gaat het van negatief fantaseren naar negatief denken. Van denken komt handelen en zo vergiftigen deze fantasieën de manier waarop ik mensen benader en daarmee de relatie zelf. Bij intieme relaties heb ik genoeg omgang om dit te corrigeren, maar bij mensen die verder weg staan creëer ik onbewust een negatief beeld. Ik start met wantrouwen en dat is niet hoe ik wil leven.

Wat is het alternatief? Deze negatieve fantasieën zijn gedachten waar ik heel graag vanaf wil. Een aantal basisdingen die ik me probeer aan te leren, waar jij misschien ook wat aan hebt.

  1. Wees je bewust van de negatieve fantasie. Dat betekent voor mij dat ik stop met mijn gedachten laten gaan en me bewust wordt van wat ik nu eigenlijk allemaal bedenk.
  2. Zwaai hem uit. Stel je voor (gebruik je fantasie!) dat de negatieve fantasie vertrekt en je hem uitzwaait. Of dat je hem letterlijk de deur uitschopt. Of dat je hem op de trein zet.
  3. Verwelkom positieve verhalen. Gebruik je fantasie voor positieve scenario’s die ook realistisch zijn. Bedenk hoe de ander daadwerkelijk zou reageren. Wat is de realiteit?
  4. Denk in win-win-termen. Vaak is het alternatief dat als eerste bij me opkomt het scenario’s waarin ik verlies. Dat is de hele reden dat ik die heroïsche negatieve fantasieën überhaupt heb. Geef ook deze scenario’s geen kans, maar probeer na te denken hoe het voor beiden een win-winsituatie kan zijn.

Wat zijn jouw tips om niet negatief over anderen te denken?

(Fotocredit: Noe Araujo, Unsplash)

2 thoughts on “Waarom negatieve fantasieën gif voor je relaties zijn

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.