Matthijs den Dekker

Stel vragen, zoek God, reis mee. Verhelder je blik. | Een blog sinds 2013

Waarom ik sorry wil zeggen tegen de rokers in ons midden

Een reactie plaatsen

Het hoge woord moet eruit en nu moet iedereen het ook maar weten. Er is namelijk een groep jongeren die ik jarenlang uit de hoogte heb bekeken: rokers. In mijn tijd bij Athletes in Action waren er elk event drie belangrijke regels: no smoking, no drinking, no dating. Voor verstokte rokers werd een uitzondering gemaakt. Zij mochten op één bepaalde plek op het terrein roken. Stom, vond ik. Zelf vind ik roken vies, ongezond en asportief. Raar dat er voor dat soort mensen toch een hoekje op het terrein wordt ingeruimd, zo dacht ik. Maar ik zat fout.

Sorry

Daarom mijn excuses. Sorry daarvoor. Ik meen het. Ik zie nu hoe hoogmoedig het is. Vaak heb ik geschreven dat ik het zo cool vind dat er bij God en daarom ook bij AIA voor iedereen plek is: vervelende kinderen, hangjongeren, kinderen die gepest worden, kinderen die anderen pesten, goede ouders, slechte ouders, voor iedereen willen we er zijn. Voor iedereen is er een plek in het Koninkrijk van God. Fantastisch!

Verhalen

De grote zegen van werken bij een christelijke organisatie als AIA (en Navigators LEF, waar ik inmiddels werk) is dat je op de eerste rij zit en alle verhalen hoort. Verhalen dat God mensen gebruikt. Verhalen waaruit blijkt dat jongeren verschil hebben gemaakt in het leven van andere jongeren, van kinderen en tieners. Van outreaches van AIA in Hardenberg, in Brazilië, in Libanon, waar dan ook. Kinderen vonden het cool dat ze erbij hoorden. Dat is wat ik zo mooi vond en vind aan Athletes in Action. Ik vind dat zo mooi omdat dat ook de kracht van Gods Koninkrijk is: Iedereen hoort erbij. Ook rokers. En ook mensen zoals ik, die af en toe hoogmoedig zijn.

 

Deze blog is een bewerking van mijn laatste redactionele column voor het AIA Magazine, dat in december vorig jaar uitkwam.

(Fotocredit: Max Crowe, creative commons)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.