Matthijs den Dekker

Stel vragen, zoek God, reis mee. Verhelder je blik. | Een blog sinds 2013

‘Verdien ik dit wel?’ is de verkeerde vraag

2 reacties

Voor de mensen die het nog niet wisten: ik leef van giften. Ik werk bij een organisatie die een deel van haar fondswerving uitbesteed aan haar medewerkers en daarom moet ik zelf mijn salariskosten bij elkaar werven. Het idee is niet zo raar als je denkt: als je aan Warchild doneert wordt daar ook personeel van betaald, alleen is bij mijn supportgroep die band directer en persoonlijker. (Lees ook eens deze en deze blog waarin ik een aantal mythes ontkracht.) Die persoonlijke connectie maakt het hele proces van leven van giften spannend, maar ook interessant. Het komt namelijk nogal dichtbij.

Diep vanbinnen

Het is een mooi proces: je vertelt mensen over je werk, dat daarvoor giften nodig zijn, mensen besluiten je al dan niet te steunen en je blijf door nieuwsbrieven in contact over hoe het gaat, hoe het werk is en wat er allemaal voor mooie dingen gebeuren. Omdat het zo dichtbij komt, brengt het veel aan het licht van wat er diep vanbinnen leeft. Dankbaarheid en vertrouwen, maar ook angsten en onzekerheid.

Een van de onzekerheden die bij mij steeds weer blootgelegd wordt, draait rond de vraag ‘Verdien ik dit wel?’ Wie ben ik dat ik naar mensen toega om te vragen of ze mij willen steunen in mijn werk? En het is ook niet een vraag die alleen bij mij leeft of van mensen die van giften leven. Op veel andere gebieden vraag ik me dat ook af: Verdien ik deze zegen wel? Verdien ik het wel om datgene te krijgen waar ik om bid? En vraag jij het jezelf ook niet regelmatig af? Misschien stel je die vraag niet eens meer, maar ben je al tot de conclusie gekomen dat je niet goed genoeg bent, dat je niets meer verdient.

Transactioneel

De vraag ‘Verdien ik dit wel?’ komt echter voort uit een transactionele manier van denken. Mijn eerste reactie is om redenen te bedenken waarom ik het wel zou verdienen. De meest vrome daarvan is dat ik het niet verdien en dat het allemaal genade is. Dat klopt ook, maar niet als het voortkomt uit het transactionele denken: ik doe dit en daarom doet God dit voor mij. Of: ik probeer goed te leven en te beseffen dat ik het niet verdien en dan geeft God zijn genade. Ik moet me eerst ellendig en nietswaardig voelen voordat God met zijn genade komt.

God schuift de vraag ‘Verdien ik dit wel?’ echter met een grote veeg van tafel. Het is niet van toepassing op zijn kinderen. Die vraag is er niet en wordt ook niet meer gesteld. Onze relatie met God is sacramenteel. (Meer over verbindt met zijn schepping: de mens. God is de God die kiest om zichzelf te geven voor zijn schepping. God is de God die zich vergelijkt met aardse vaders die van hun kinderen houden en het beste voor hen willen.

‘Verdien ik dit wel?’ is de vraag van de verloren zoon, maar het is nooit de vraag van de Vader.

 

(Fotocredit: Lee Haywood, creative commons)

2 thoughts on “‘Verdien ik dit wel?’ is de verkeerde vraag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.