Matthijs den Dekker

Stel vragen, zoek God, reis mee. Verhelder je blik. | Een blog sinds 2013

Volgens mij ben jij Zacheüs? Ik ook.

2 reacties

De wereld zit vol met Zacheüssen. Zacheüs, tollenaar en buitenstaander, was op zoek naar Jezus. Hij wilde die bijzondere man weleens zien. Maar, in tegenstelling tot veel anderen, liep hij daar niet mee te koop. Hij stond aan de rand van de menigte, klom uiteindelijk in een boom om Jezus te kunnen zien en was nieuwsgierig, maar wel van een afstandje.

De wereld zit vol Zacheüssen: mensen die wel interesse hebben in Jezus, maar aan wie je het niet zo merkt. Ze komen niet de kerk binnen, ze knopen geen praatje aan, ze vragen niet om een Bijbel. Ze staan aan de rand van de menigte te kijken, klimmen desnoods in een boom, maar blijven op een afstandje.

Blikveld

Het is over deze Zacheüssen dat de Tsjechische priester Tomáš Halík schrijft in zijn boek ‘Geduld met God’. Het is de groep mensen die zijn hart heeft. En toen ik het boek las, raakte het mijn hart ook.

Het raakt mijn hart omdat ik geloof dat het zo klopt. Dat de wereld vol mensen is die nieuwsgierig zijn naar Jezus, maar nooit binnen het blikveld van een kerk komen. Omdat ze aan de rand staan, omdat ze door de mensen om Jezus heen naar de rand gemanoeuvreerd worden, omdat ze niet meer de moed of de puf hebben om hun interesse te tonen, omdat ze niet weten hoe.

Als de menigte zich om Jezus verdringt, moet Hij daar zijn handen vol aan hebben. Geduw, getrek, mensen die om zijn aandacht vragen. Hij vertelt, legt handen op, zegent mensen. Maar dan stopt Jezus, bij die boom. Hij ziet degene die op afstand blijft en nodigt zichzelf uit bij hem thuis.

Vereenzelvigen

De enige manier om de Zacheüssen te bereiken, is naar ze toe te gaan. Halík schrijft bijzondere betekenis toe aan het feit dat Jezus Zacheüs bij zijn naam noemt. Hij kent hem en weet te benoemen wie hij is. De vraag daarbij is: herkennen wij Zacheüs? Weten wij hem bij zijn naam te noemen?

Oftewel: weten wij die mensen buiten het blikveld van de kerk zo aan te spreken dat ze zich erin herkennen? Jezus ging eten bij deze tollenaar en buitenstaander. Hij vereenzelvigde zich met zondaars. Paulus schrijft dat hij alles voor iedereen werd om in ieder geval iemand te redden.

Het is een diepe vraag die bij mij resoneert: Durf ik me te vereenzelvigen met anderen om in ieder geval iemand die ontmoeting met Jezus te geven? Kan ik iets in mijzelf vinden, in mijn angst, twijfel, schaamte, of in mijn vreugde, passie en vuur, dat ik de ander aan kan reiken om te zeggen: Kijk, volgens mij ben jij Zacheüs? Ik ook.

De vergelijking met Zacheüs roept een diep verlangen op, waar ik tegelijk voor terugdeins. Maar toch: ik wil die namen van Zacheüssen leren kennen, ik wil hun taal leren spreken. Misschien herken ik meer in die twijfelaars op afstand dan ik toe durf te geven. Misschien blijken we samen in een boom te zitten en klinkt mijn stem opeens verdacht veel als die van Jezus.

 

(Fotocredit: GoaShape)

2 thoughts on “Volgens mij ben jij Zacheüs? Ik ook.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.