Matthijs den Dekker

Stel vragen, zoek God, reis mee. Verhelder je blik. | Een blog sinds 2013

headphones hanging from a tree

Waarom luisteren een heilige plicht is

1 Comment

Als blanke, rijke, Westerse, gezonde, hoogopgeleide, heteroseksuele, werkende, getrouwde man van rond de 30 behoor ik in bijna alle opzichten tot de dominante cultuur. En in veel gevallen daarbij ook tot de bevoorrechte cultuur. Ik hoef geen vooroordelen te overwinnen door mijn huidskleur en voor mij geen glazen plafond. Ik weet niet hoe het is om mijn geaardheid te moeten verzwijgen uit angst voor de reactie van familie of vrienden.

Niet herkennen

Dat maakt het voor mij makkelijk om problemen van anderen te bagatelliseren of simpelweg niet te herkennen. Is het echt zo moeilijk om als buitenlander je weg te vinden in de Nederlandse cultuur? Is het echt zo dat je in Nederland in principe niet hoeft te bedelen? Ik weet het niet. Omdat ik denk dat ik iemand met een Arabische naam wel gewoon zou uitnodigen voor een sollicitatiegesprek, wil niet zeggen dat er op dat punt niet een probleem is in Nederland.

Het feit is, dat ik geen benul heb van de problemen en zorgen die er echt leven bij mensen die niet zo bevoorrecht zijn als ik. Ik heb al snel de neiging om te denken dat het toch allemaal niet zo’n groot probleem is. Het valt toch wel mee, kijk naar mij, mij lukt het toch ook? Die neiging is een gevolg van onderdeel zijn van de dominante cultuur. Het geeft een blinde vlek voor de problemen van anderen.

Pleitbezorger

Iedere minderheid of onderdrukte groep heeft een pleitbezorger nodig in de dominante groep bij hun protesten tegen hoe ze behandeld worden. Slaven hadden een blanke Amerikaanse vrouw nodig die De hut van Oom Tom schreef om hun positie te bepleiten bij het Amerikaanse volk. Zo hebben vrouwen mannen nodig die in een mannelijke cultuur zeggen: “Ze hebben een punt.” Homo’s hebben hetero’s nodig die hun zaak bepleiten en durven zeggen: “Ze hebben een punt.”

Dit betekent dat iemand in de dominante cultuur nooit kan zeggen: dat is jouw probleem.

Luisteren

Ik geloof dat je al christen geroepen bent om altijd oog te hebben voor de zwakkere, de minderheid. Dat is simpelweg doen wat Jezus ook deed. Ik geloof dat je op momenten dat je tot de dominante cultuur behoort (en dit begrip is behoorlijk breed) de heilige plicht hebt om die barrière te overwinnen. Misschien denk je dat het niet zo erg is, of dat het allemaal wel meevalt. Zet dat aan de kant, zodat je anderen daadwerkelijk serieus kunt nemen.

Betekent dit dat je je moet schamen als je bevoorrecht bent? Dat je alle problemen van anderen moet oplossen omdat je nu eenmaal tot de dominante cultuur behoort? Nee. Het belangrijkste dat je kunt doen is luisteren. Luisteren naar anderen die het moeilijk hebben zichzelf te zijn in jouw cultuur. Je nationale cultuur, je kerkcultuur, je bedrijfscultuur, je vriendengroepcultuur. Luister, want jij kunt degene zijn die durft te zeggen: “Ze hebben een punt.”

(Fotocredit: abrinksy, creative commons)

One thought on “Waarom luisteren een heilige plicht is

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.