Matthijs den Dekker

Stel vragen, zoek God, reis mee. Verhelder je blik. | Een blog sinds 2013

team hoyt

Waarom Rick Hoyt mij boos maakt

3 reacties

Twee jaar geleden liet een spreker op een event van Athletes in Action een filmpje zien van Dick en Rick Hoyt. Het maakte me boos. Vorige week zag ik het filmpje opnieuw en weer woelde het in mijn gevoel. Rick Hoyt is een meervoudig gehandicapte jongen die graag de Iron Man wilde volbrengen; één van de zwaarste triatlons ter wereld. Zijn vader Dick zei: Prima, ik ga je duwen. Hier het filmpje. Bekijk dat eerst.

Prachtig natuurlijk. Inspirerend! Iedereen zat met tranen in de ogen. Maar terwijl de preek verder ging, raasde de woede door mijn hoofd. Wat denkt die Rick wel niet? Ziet hij niet welke opoffering zijn vader maakt. Waarom is hij dan zo blij? Waarom feliciteert iedereen hem, terwijl hij niets gedaan heeft en zijn vader de held is?

Als ik Rick Hoyt was, zou ik me kapot schamen dat iemand zoveel moeite voor mij doet, terwijl ik niets anders kan dan achterover liggen en me laten duwen.

Rick Hoyt schaamde zich niet. Hij lachte en genoot en ik was boos en snapte het niet. Naarmate het filmpje bezonk, besefte ik aan hoeveel onzekerheid het in mijn eigen leven raakte. Blijkbaar heb ik een probleem met onvoorwaardelijke liefde. Blijkbaar heb ik een probleem met iemand die mij het waard vindt zich voor mij op te offeren. Blijkbaar heb ik een probleem met genieten van iets waarvan ik vind dat ik het niet verdiend heb.

Als je me vraagt wat ik van Gods onvoorwaardelijke liefde vind, van het offer van Jezus en van het feit dat Hij mij aanvaardt zonder dat ik er iets voor hoef te doen, zeg ik dat ik er blij mee ben. Nu het zich in concrete zin voor mijn ogen afspeelt, ervaar ik dat mijn gevoel in opstand komt. Rick Hoyt maakt mij boos, omdat Gods liefde mij boos maakt. Fijne theologie trek ik prima, maar als het reëel wordt en dichtbij komt blijk ik alles heel wat minder op orde te hebben dan ik dacht.

Zucht.

Tijd om in een karretje te klimmen en me door God te laten duwen.

3 thoughts on “Waarom Rick Hoyt mij boos maakt

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.