Matthijs den Dekker

Stel vragen, zoek God, reis mee. Verhelder je blik. | Een blog sinds 2013

10 tips voor je wandel met God (van de Vierdaagse Nijmegen)

4 reacties

Volgende maand gaat het weer van start: de Vierdaagse Nijmegen. Vier dagen lang lopen duizenden mensen rondjes rond Nijmegen, blaren verbijtend en aan het eind is er dan iets met gladiolen en opluchting. Een groot evenement waar je, naar het schijnt, wel echt even serieus voor moet trainen. Het is geen ommetje met de hond, zeg maar.

Daarom geeft de organisatie van de Vierdaagse Nijmegen tips om goed door de Vierdaagse heen te komen. Laten die tips nou ook verrassend goed van toepassing zijn op je (ge)wandel met God!

Luister naar je lichaam

‘Luister’ goed naar je lichaam en neem, indien nodig, een stapje terug. Soms doe je zoveel voor God, dat het je je gezondheid kost. Overvraag jezelf niet, doe wat minder. Onderhoud een liefdesrelatie met God en niet alleen een werkrelatie.

Warming up

Neem tijd om te leren. Begin met passie aan avonturen met God, maar neem de tijd om te groeien en te leren. Als je bijvoorbeeld wilt gaan vasten, ga dan niet meteen 40 dagen naar de woestijn. Verhoog het tempo wanneer je spieren warm zijn geworden.

Voeding

Wanneer je intensiever gaat wandelen, is het belangrijk dat je voldoende eet zodat je over genoeg ‘brandstof’ beschikt. Je kunt het alleen volhouden als je regelmatig goed voedsel binnenkrijgt. Lees, bid, luister en laad op.

Wandel in een gevarieerd tempo

Elk leven kent seizoenen. Seizoenen van knallen en seizoenen van rust en bijkomen. Er is een tijd voor alles onder de zon. Herken het seizoen waarin je zit en pas je leven erop aan. Raak je tijdens het wandelen vermoeid, stop dan niet, maar loop even in een lager wandeltempo.

Samen wandelen

Tochten maken met een collega-wandelaar die hetzelfde wandeltempo prettig vindt, kan erg gezellig zijn. Samen zie je meer en hou je het beter vol. We zijn gemaakt om in relaties te leven. Pas echter op dat je niet met iemand meeloopt die sneller gaat dan jij.

Gevarieerde routes

Kijk af en toe eens over muur. Er is meer dan je eigen kerk en je eigen beleving. God gaat met iedereen een andere weg. Het maakt je rijker in je geloof. Slingerende wegen bieden ook afwisseling, aan lange rechte stukken lijkt soms geen einde te komen.

Neem de tijd

Neem de tijd om je wandeling te maken. Breng rust aan in je leven met God. Geloven wordt omschreven als een wedloop, maar je leven met God is geen wedstrijd. Het gaat er vooral om om vol te houden tot de finish.

Maak een planning

Weet waar je naar op weg bent. Kijk af en toe vooruit en vraag God of Hij je wil laten zien waar Hij je wil inschakelen. Schrijf eventueel op waar je voor bidt, of wat God tegen je zegt. Op die manier kun je ook nog eens terugkijken wanneer je welke afstanden liep.

Train onder diverse weersomstandigheden

Leven als christen is niet per se makkelijk. Het kan flink regenen, de temperatuur kan variëren van tamelijk fris tot extreem hoge temperaturen. Bereid je voor, zodat je door kunt gaan als de weg moeilijk wordt.

Loop met rugzak en balletje of stokje

Je voorkomt dikke vingers tijdens het wandelen door te lopen met een balletje, verfrolletje of een stokje met touwtje in de hand. Zorg voor de juiste tools en de juiste houding. Je hoeft het niet allemaal zelf te doen, anderen gingen je voor en bedachten oplossingen voor problemen.

4 thoughts on “10 tips voor je wandel met God (van de Vierdaagse Nijmegen)

 1. Mooi Matthijs wandelen met God, Amén! maar ik worstel met dat de vierdaagse van Nijmegen meer een carnavals optocht is geworden mensen verkleed…met muziek die verre weg is van dat wat God horen wil. Hoe gaaf zou het zijn wanneer er opwekking of gospel door de spiekers komt in plaats van wereldse muziek over sex,drank en vooral feesten?
  Een utopie om dat te denken?
  En de media dost het ook uit in een sensatie verhaal. Ik schrik er (steeds meer) van hoe de meesten toch écht vergeten zijn wat wandelen met God inhoud.
  Ik wil graag weer meedoen in 2019, en Jezus licht uitstralen.
  Of is het beter dat ik juist niet meedoe en vanaf de bank ga bidden hiervoor?

  • Ha Arenda,

   Mijn eerste reactie zou zijn: lekker meedoen. Je vindt het leuk (ga ik van uit :-)), het is een mooi evenement en je kunt inderdaad als Jezus-volger meedoen. Wat mij betreft hoeft alles eromheen wat jou niet aanstaat geen invloed te hebben op jou en jouw wandelplezier. Het heeft zeker geen invloed op je identiteit in Jezus. Het is ook niet zo dat je door mee te doen, gedrag van anderen goed zou keuren of zo.
   Je kunt bidden op de bank, maar je kunt ook al wandelend bidden!
   Bedankt voor je reactie! Laat nog even weten of je er wat mee kunt.

   • Beste Matthijs,

    Heb je een goede vakantie gehad?

    Na aanleiding van jou laatste zin een reactie.
    Ik vind je antwoord eerlijk gezegd wat summier.
    Ik had gehoopt dat je jou antwoord wat zou onderbouwen met Gods woord en daarbij behorende teksten die jou laten weten dat het prima is om mee te doen.
    Ik denk dat God ons door Jezus heen zoveel vrijheid geeft, maar dat niet alles goed voor ons is.
    Ja ik vind het leuk, maar dat zijn zoveel dingen! En dat betekent niet dat we zomaar alles wat ons leuk lijkt kunnen volgen.
    Ik worstel met dat het een ‘extreme’ uitoefening van sport is en een aanslag op je lichaam.
    Ons lichaam is een tempel van de Heilige Geest, en als Jezus volger mogen wij volgens mij uit dragen dat we zonder grote prestaties ook geliefd zijn.
    We mogen in die Geest wandelen.
    ‘De vrucht van de Geest is echter: liefde, blijdschap, vrede, geduld, vriendelijkheid, goedheid, geloof, zachtmoedigheid, zelfbeheersing. Daartegen richt de wet zich niet. Maar wie van Christus zijn, hebben het vlees met zijn hartstochten en begeerten gekruisigd. Als wij door de Geest leven, laten wij dan ook door de Geest wandelen. Laten wij geen mensen met eigendunk worden, elkaar niet uitdagen en benijden.’
    ‭‭Galaten‬ ‭5:22-26‬ ‭HSV‬‬

    ‘En hierdoor weten wij dat wij Hem kennen, namelijk als wij Zijn geboden in acht nemen. Wie zegt: Ik ken Hem, en Zijn geboden niet in acht neemt, is een leugenaar en in hem is de waarheid niet. Maar ieder die Zijn woord in acht neemt, in hem is werkelijk de liefde van God volmaakt geworden. Hierdoor weten wij dat wij in Hem zijn. Wie zegt in Hem te blijven, moet ook zelf zo wandelen als Hij gewandeld heeft.’
    ‭‭1 Johannes‬ ‭2:3-6‬ ‭HSV‬‬

    Het volk Israël liep 40 jaar door de woestijn en deed het met veel gemopper, verwijdering van God, ze hadden hun eigen feesten, ideeën of reis plannen.
    Maar God bleef trouw!

    Het heeft geen invloed op mijn identiteit in Christus zeg je.
    Amén! Dank je wel dat je dit zegt.
    En toch denk ik.. waar we onze focus op leggen dat groeit.
    Natuurlijk heeft dat wat we zien of meemaken invloed. Maar de vraag is wat doen we er mee?
    Ik wil me in alles focussen op onze Schepper. En ja..dan loop ik op roze woensdag wel eens met het schaamrood op mijn kaken.
    Toch integreert het me om mee te blijven doen en het verschil te mogen maken.
    Feesten op onze eigen manier.
    Wandelen ís leuk.
    4x 40 is zwaar, en een uitdaging om goed voor mijzelf te blijven zorgen.
    Sta jij komend jaar weer aan de start?

    • Ha Arenda,

     Ik probeer mijn antwoorden inderdaad summier te houden. De tegenhanger is dat het bij mij dan meestal heel veel wordt en dat weerhoudt me er ook van om snel te antwoorden. Zoals je nu ziet, want je bericht is al weer 10 dagen geleden! Ik zal probeer wat meer woorden te geven, zonder veel te lang te zijn. Het is dan ook niet een volledig dichtgetimmerd antwoord, meer wat gedachten bij wat je schrijft.

     Allereerst: ik heb nooit de Vierdaagse gelopen. Toen ik deze blog schreef had ik wat collega’s die enthousiast waren en er aanstekelijk over konden vertellen. Ik ben toen wat informatie op gaan zoeken en kwam zo bij de tips uit die de basis voor deze blog vormen. Ik kende het fenomeen van Roze Woensdag ook niet. Ik kan je moeite met verklede mensen nu wat beter plaatsen.

     Ik geloof dat veel dingen in de Bijbel erop wijzen dat we ons niet af hoeven te scheiden van de wereld. Jezus spreekt over je licht laten schijnen, dat je een stad op een berg bent. Een lamp schijnt alleen op waar hij in de buurt is. Ook als Jezus zegt dat we zout zijn, is dat voor mij een teken dat we deel mogen nemen aan wat er om ons heen gebeurt. Natuurlijk zijn sommige dingen gewoon niet goed en moeten we daar verre van blijven. Veel dingen (zoals de vierdaagse) zijn een kans om mensen op te zoeken in hun eigen hobby en passie. Als ik met een wandelaar praat, moet ik eerst iets overbruggen. Als jij met een wandelaar praat, heb je waarschijnlijk al meteen een eerste klik.

     Ik moet ook denken aan Paulus. Hoe hij schrijft dat hij voor de Joden een Jood is en voor de Grieken een Griek. Ook daarin zal hij niet meegegaan zijn in verkeerde dingen in de cultuur, maar het toont wel zijn bereidheid mensen op te zoeken in hun eigen omgeving. Als ik lees wat hij in Athene doet, gaat hij daar ook best ver is. Hij gaat naar de Areopagus, de plek waar de Grieken kwamen om te debatteren, en gaat daar in gesprek. Hij haalt zelfs Griekse (heidense!) dichters aan om zijn punt over God te maken.

     Alles is geoorloofd, maar niet alles is nuttig. Dat schrijft Paulus later (met nog heel veel context erbij, die ik nu niet kan behandelen). Ik geloof dat we vrijmoedig ons in de wereld van anderen mogen begeven, zolang we God ermee eren en het niet schadelijk is. In de context van de Vierdaagse zou ik geen moeite hebben met tussen die enorme verscheidenheid aan mensen te wandelen, maar ik zou niet naar een van de zuipfeesten gaan.

     Je schrijft ook over je moeite met sport. Mag ik je daar een ander perspectief in aanbieden, zonder af te doen van je eigen zoektocht?

     Ons lichaam is een tempel van de Heilige Geest. Ons lichaam is een schepping van God. God heeft het gemaakt met alles wat het kan. Ik geloof dat op een gezonde manier sport beoefenen, jezelf uitdagen, de grenzen van wat je kunt opzoeken, een manier is om de Schepper van dat lichaam te eren. De grens tussen je lichaam uitdagen en misbruiken verschilt voor ieder persoon, denk ik.

     Je bent inderdaad ook geliefd zonder prestaties, dat is iets waar ik ook nog veel in te leren heb. Maar met je prestaties kun je wel God eren. Of dat nu is met het lichaam dat Hij je geeft, met muzikaliteit, intellect, creativiteit of met vreugde in het elke zondag koffiezetten voor 300 mensen in een kerk (zoals gelukkig ook sommige mensen doen).

     Dus: een lang antwoord… Laat nog wat van je horen! En blijf vooral het verschil maken, zoals je schreef.

     Groeten,
     Matthijs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.