Matthijs den Dekker

Stel vragen, zoek God, reis mee. Verhelder je blik. | Een blog sinds 2013

leven van giften

Wat doet leven van giften met mij?

Een reactie plaatsen

Dit najaar is het 12 jaar geleden dat mijn avontuur in christelijk non-profitland begon met een sollicitatiegesprek bij Athletes in Action in Groningen. Een avontuur dat gekenmerkt werd door revoluties in mijn geloof, leven in een christelijke bubbel, een zoektocht naar wat ik nu eigenlijk te bieden heb en het groene monster dat ‘leven van giften’ heet.

Nou ja, monster… Zo lijkt het als je ervoor staat. Of zal het voor velen overkomen als je van een afstandje kijkt hoe iemand het als huisdier adopteert. En ja, leven van giften kan soms een monster zijn. Maar vaak ook niet. Dat wat van een afstand een monster lijkt, blijkt van dichtbij opeens een uitdagende huisgenoot die je blik op de wereld verandert. Einde beeldspraak, want dit wordt te ingewikkeld.

Leven van giften heeft veel gedaan in mijn leven. Misschien wat minder dan vroeger, toen je als zendeling echt afhankelijk was van wat er de maand ervoor gestort was. Ik heb netjes een contract, vakantiedagen en pensioenregeling. Maar ja, mijn salariskosten worden wel vrijwel volledig gedekt uit giften van anderen. Ik schreef er eerder een aantal blogs over. Over de mythen (deel 1 en deel 2) rond leven van giften.

Maar wat doet het dan? Wat brengt het? Wat heeft het veranderd?

Het geeft me een andere kijk op bezit

Het maakt me bewuster van mijn bezit, omdat alles van God is. Dat geldt voor iedereen, maar mijn loonstrookje wrijft het mij steeds weer in. Alles wat je hebt, is van God. Deze wereld is van Hem. Niet alleen je tienden, of de ‘geestelijke’ dingen in je leven. Alles. Je bent dan ook geen bezitter van je geld of je spullen of je tijd, maar een manager van wat God je toevertrouwt. Je ontvangt alles wat je hebt van God, ook al loopt het via je werk of de overheid, een loonstrookje, bankrekening en internetwinkel.

Dat betekent ten eerste meer dankbaarheid. Ten tweede dat God de baas is over mijn spullen. Als ik in Gods Koninkrijk leef, is alles van Hem. Als ik de baas wil blijven over wat zogenaamd van mij is en zelf wil beslissen wat ik met mijn dingen doen, probeer ik dingen in mijn eigen koninkrijkje te houden. Ik leef in twee koninkrijken en dat is niet de manier van leerlingen van de Jezus die zei dat je geen twee heren kunt dienen. God heeft wat te zeggen over alle terreinen van mijn leven.

Het geeft me een andere kijk op geld

Het maakt me zorgvuldiger met mijn geld. Niet omdat het zogenaamd ‘geld van anderen’ zou zijn, maar omdat het van God is. Zie ook punt 1. Geld en mijn financiën zijn een groot onderdeel in mijn leven. Ik ben me bewust van mijn inkomen, van de werkgeverslasten en pensioenafdracht. Ik weet ook hoeveel er binnenkomt en er uitgaat.

Zorgvuldigheid met geld draait om één vraag: hoeveel is genoeg? Weet ik wat genoeg is om te leven zoals ik wil leven? Heb ik meer of minder dan dat? Het gaat om een aantal gezonde financiële principes. Een jaarlijks budget zodat ik de vraag kan beantwoorden: Hoeveel inkomen is genoeg en wat geef ik waaraan uit? Als ik die vraag niet kan beantwoorden zal alles wat er binnenkomt nooit genoeg zijn. Omdat ik alles weer uitgeef aan wat ik op dat moment wil.

Het geeft me een andere kijk op geven

De andere kant van leven van giften is dat er dus een groep gevers is die mijn werk mogelijk maken. Ook die mensen ben ik dankbaar. Zij zorgen ervoor dat ik mijn uren in kan zetten voor het werk dat ik doe. Die mensen zijn geen donateurs. Ook het woord gevers is eenzijdig. Ze zijn partners in mijn werk, mensen die mede-werkers zijn zonder op de personeelslijst te staan. De eerste schakel in een ketting van financiële partner naar impact op de wereld.

Wil je iets geks horen? Dit idee van partner zijn, maakt het voor mij ook makkelijker om niet te geven. Natuurlijk is je werk, je goede doel, je missie en visie belangrijk, maar ik hoef me geen schuldgevoel aan te laten praten. Als ik geen partner wil zijn in je werk, doe ik dat niet, tenzij God me duidelijk maakt dat ik het wel moet doen. (Het is tenslotte zijn bezit!) Ik wil niet geven zonder betrokkenheid, zoals ik ook niet wil ontvangen zonder betrokkenheid.

 

Ik weet niet wat jouw relatie met geld en bezit is. Moeizaam, afhankelijk, vrij of ingewikkeld. Misschien heb je iets aan wat ik geleerd heb over geld en bezit van dat groene uitdagende monster dat al 12 jaar bij mij in huis leeft.

 

(Fotocredit: Thought Catalog)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.