Matthijs den Dekker

Stel vragen, zoek God, reis mee. Verhelder je blik. | Een blog sinds 2013

Foto bij blog Witte Donderdag

Eerherstel voor Witte Donderdag

Een reactie plaatsen

Tot de EO besloot op die dag The Passion uit te zenden, was Witte Donderdag bij veel gelovigen nauwelijks in beeld. Goede Vrijdag en Paaszondag zijn de dagen waarop het gebeurt. Witte Donderdag is de dag waarop we volgens de traditie het Laatste Avondmaal van Jezus herdenken, maar staat in de schaduw van het lijden dat volgt. Het komt er vaak een beetje bekaaid vanaf.

Witte Donderdag gaat echter over een belangrijke tegenstelling die heel pijnlijk is als je de lijdenstijd van Jezus bekijkt. Het is namelijk niet alleen de avond van het Laatste Avondmaal, maar ook de avond van Getsemané en de gevangenneming. Op één avond heeft Jezus de meest intieme maaltijd met zijn vrienden die Hij ooit heeft gehad, gevolgd door verraad en complete verlatenheid van diezelfde vrienden.

Verlaten door vrienden

In die ene maaltijd zit het moment dat Jezus zonder te verbloemen aangeeft: Ik ga sterven. Ik zal verraden worden. Mijn lichaam wordt geknakt, mijn bloed wordt verspild. Dit is het teken, brood en wijn. Maar ook het moment van: Ik zal leven, er komt een nieuw moment dat we met elkaar het glas heffen. Tot die tijd vast ik hiervan, maar ik kijk ernaar uit dat ik dit weer met jullie zal kunnen doen in het Koninkrijk van de Hemel. Pesach vieren, verlossing vieren, bevrijding vieren. Ik deel met jullie in de pijn die ik door ga maken en in het feest dat we met elkaar zullen vieren.

De volgelingen zijn nooit dichter bij Jezus geweest dan nu. Maar dan. Dan wordt Jezus verraden, nota bene door een kus van een van zijn vrienden. Er is wat verzet, maar uiteindelijk laat iedereen hem in de steek. Eerder al: Jezus worstelde, maar zijn volgelingen vielen in slaap. Hij stond alleen. En Hij wist dat tijdens die maaltijd al.

Alleen

Alleen te midden van vrienden. Voor velen een bekend gevoel. Zoals ‘alleen’ in een lockdown een nieuwe lading heeft gekregen. Misschien heb je veel vrienden die je nauwelijks meer ziet. Misschien voel je je in je Zoomgesprekken met collega’s eenzamer dan ooit. Snak je naar een maaltijd met vrienden of snak je juist naar tijd alleen. Misschien bleken in de afgelopen maanden vriendschappen sneller te verwateren dan je voor mogelijk had gehouden.

Wat ik hier tegen je wil zeggen is: Jezus heeft het van dichtbij meegemaakt. Ik wil niet Jezus’ lijden vergelijken met tegenslag in het leven, ook niet in een pandemie. De Bijbel zegt echter dat Hij de hogepriester is die heeft meegemaakt wat mij meemaken en die kan meevoelen.

Jezus ziet het

Morgen, Goede Vrijdag, zet Hij de stap om alles daarin te geven. Je kunt het zo zien: Op Goede Vrijdag vindt het verraad op grote schaal plaats. Jezus neemt de zonde van de wereld op zich. Op Witte Donderdag komt het verraad in een intieme setting, in de kring van Jezus’ beste vrienden. Jezus wordt verlaten door de mensen op aarde die hem het diepst daarin kunnen raken.

Dat is waar Witte Donderdag voor mij over gaat. Eten met vrienden, verlaten door vrienden. Waar je ook staat. Jezus geniet mee met echte contacten die je hebt, Jezus huilt mee met dingen die afbreken. We gaan soms heel snel, veel te snel, van het een over in het ander en ook dat kent Jezus. Daarom ook steeds dat avondmaal: om daar met elkaar aan te blijven denken.

Het beeld van brood en wijn gaan de eeuwen door en blijven krachtig. God werkt toe naar het eind waarin we met elkaar vieren. Jouw inspanningen staan ergens in dat grote verhaal dat God schrijft. Jezus ziet het, Jezus ziet jou.

 

(Deze blog is een bewerking van een blog die ik eerder schreef voor Navigators LEF.
Fotocredit: Masaaki Komori)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.