Matthijs den Dekker

Stel vragen, zoek God, reis mee. Verhelder je blik. | Een blog sinds 2013

Zoeken om te vinden: Geef mij maar alle dagen God

6 reacties

Heb ik na 4 jaar zoeken nou nog steeds niks gevonden?

Die vraag bekruipt me wel eens, als ik aan het schrijven ben. In maart 2013 ben ik met deze blog begonnen, ik heb een half jaar pauze gehad om na te denken en toch gaat mijn nieuwe tagline nog steeds over zoeken, vragen en reizen. Wat nou, op zoek zijn? Wordt het niet eens tijd dat je wat vindt, beste Sjihttam (zo word ik soms genoemd)?

Met de aanpassing van mijn site heb ik veel door mijn oude blogs gebladerd. Met steeds maar weer dat zoeken… Terwijl ik aan het bladeren was, viel me echter iets op: mijn zoeken is veranderd. Mijn blog is begonnen vanuit een zoektocht naar de God die liefheeft in plaats van gedoogd. Het was een zoektocht, een worsteling, eentje die ik overigens nog steeds regelmatig doormaak.

Gevonden

Maar er is dus iets veranderd. Ik begon met de vraag: Wat is dat nou allemaal met die God van liefde? Ik wist het niet en was naar Hem op zoek. En ik heb dingen gevonden. Hou je vast…

God is dichterbij gekomen, reëler geworden. Ik kom Hem tegen in mijn leven. Hij werkt en geneest en schaaft bij en voedt. Soms zegt Hij iets. Soms kaart Hij iets aan. Er zijn momenten dat Hij uit mijn broekzak barst en het duidelijk is dat Hij daar noch past, noch thuishoort. Hij verandert dingen in mijn leven. Niet snel, niet overduidelijk, niet in een bliksemflits. Wel diep.

Paradox

Wil je een paradox horen? Hoe meer God dichterbij komt, persoonlijk wordt en zich laat zien in mijn leven, hoe meer ik ontdek dat het niet om mij draait, maar om Hem. Hoe meer aandacht ik van Hem krijg, hoe meer ik de aandacht op Hem wil vestigen.

Nog een paradox: Hoe meer ik vind, hoe meer ik wil zoeken. Mijn zoektocht wordt een pelgrimstocht, een roadtrip. Een pelgrim is op reis met vreugde en verwachting. Hij ziet uit naar de ontmoeting met zijn God. Zo ben ik op reis.

Meer

Die God van liefde, vrijheid en aanvaarding – daar ben ik ondertussen wel van overtuigd. Ik ben hem tegengekomen en het smaakt naar meer. Meer die vrede die alle verstand te boven gaat. Meer die liefde die mij onvoorwaardelijk liefheeft. Meer die God die spreekt en kneedt. Geef mij maar alle dagen God.

Dan is er nog die andere kant: ik heb nog steeds veel vragen. Twijfels ook, dat zeker. Het afgelopen half jaar ben ik door allerlei omstandigheden flink uitgerekt. Ik moest en moet steeds weer terugvallen op God en vertrouwen dat Hij is wie Hij zegt te zijn. Ook dat is een zoektocht. Een pelgrimstocht. Met alle vragen die ik heb en graag wil blijven stellen.

Psalm 84 is een pelgrimspsalm en bevat in vers 6 een poëtische zin over mensen die bij God hun toevlucht zoeken. Ze hebben ‘in hun hart de wegen naar u’. Dat wil ik! Ik wil vragen stellen, God zoeken en reizen, met in mijn hart de wegen naar God. Gelukkig ben ik niet alleen, veel anderen maken ook deze pelgrimstocht. Reis mee!

 

(Fotocredit: Caleb Jones)

6 thoughts on “Zoeken om te vinden: Geef mij maar alle dagen God

 1. Ben blij dat er naast je mooie diepgaande stuk ook nog ruimte bestaat voor sjihttam!

 2. Wat tof en thx voor het delen! Toevallig had ik psalm 84 de vorige keer bij ons gedeeld in de jeugdgroep. Ik had een keer de vraag naar God of het ok is om te zoeken. Het voelde voor mij alsof ik dan zelf de controle in handen wilde nemen. Ik kreeg sterk het idee dat God het niet erg vind , maar juist weet dat ik er stiekem ook van geniet om op die zoektocht te gaan. Voor mij voelt het leven soms als een speurtocht waarin er dan af en toe herkenningspunten zijn. Wanneer er dan zo een herkennongspunt ervaar voel ik me zo blij als een kind en vandaar uit mag ik onbevangen op weg gaan (zoals ook in psalm 84 staat)

 3. Mooi! En het is waar: hoe meer je vindt, hoe meer je gaat zoeken. Ik heb God gevonden,of eigenlijk heeft Hij mij gevonden en mij uit mijn ellende bevrijdt. Het was een levensveranderende ervaring, een ‘wedergeboorte’ in christelijke termen en sindsdien wil ik meer/alles van Hem weten. Ik ben zelfs theologie gaan studeren! Wie had dat gedacht (Ik niet!) dat ik op mijn 50ste weer naar school zou gaan. 6 jaar mijn sociale leven aan de zijlijn en al mijn aandacht naar Hem.
  En ondertussen nog 3x verhuisd en mijn lief gevonden. Ik ben nu pastor.
  “Langs wegen die geen mens bedenkt, maakt Hij mij zijn wil bekend”.
  De tekst die mij toen het meest geraakt heeft is Psalm 39: ‘Heer, die mij ziet zoals ik ben.
  Dat ik Zijn geliefde kind ben, dat ik met Hem kan praten en naar zijn stem mag luisteren!
  Mijn man, die ook erg zoekend is, zei gisteren: “Jij brand en ik smeul”

  Dus, hoop ik dat je door blijft zoeken. Ik weet dat Hij er is! ♡

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.