Matthijs den Dekker

Stel vragen, zoek God, reis mee. Verhelder je blik. | Een blog sinds 2013

foto bij blog zorgen

Zorgen, angst, piekeren: Ik ben aan het leren los te laten

Een reactie plaatsen

Ik denk vaak pessimistisch. Het is een deel van mijn persoonlijkheid. Ik ben iemand die snel de bezwaren ziet en wat er mis kan gaan. Ik kan zo een paar punten in je plan aanwijzen die er wat mij betreft voor zorgen dat het niet gaat werken. Ergens is dat een kracht. Als ik naar je plan heb gekeken, is het vaak een beter plan.

Ik denk soms over na mijn pessimisme, omdat ik het anders zou willen. Het gevolg is namelijk dat ik me snel zorgen maak, dan is het géén kracht. Ik wil juist kunnen loslaten en onbezorgder leven.

Zorgen maken

Ik zie namelijk ook wat er allemaal mis kan gaan, als het niet reëel is. Ik maak me snel zorgen, schiet in de stress, kan flink lopen piekeren. Dat is het deel waar ik graag anders wil. Bezorgdheid is goed, piekeren niet. Zien wat er mis kan gaan is goed, angst niet. Het zet me vast.

Als ik hier met God over probeer te praten, hoor ik vaak dingen rond loslaten. Zorgen maken, piekeren, angst, het heeft allemaal te maken met vertrouwen. En vertrouwen heeft te maken met loslaten. Angst loslaten, zorgen loslaten. Niet alles loslaten, want ik heb ook mijn eigen verantwoordelijkheid, maar wel het vastzettende, demotiverende, wanhopende deel.

Zelf doen

Er zijn twee dingen in mijn karakter die nog eens een extra zorgenduit in het angstzakje doen. Ik lijdt namelijk ook aan een schaarstementaliteit. Is er wel genoeg? Krijg ik wel genoeg? Wordt er wel goed voor mij gezorgd? Er is waarschijnlijk te weinig!

Dat voedt dan ook nog eens het tweede: Ik heb het gevoel dat ik degene ben die als enige ervoor kan zorgen dat het goed gaat. Op mijn werk, met mijn kinderen, in mijn geloof, rond mijn persoonlijke groei, in mijn huwelijk. Als ik het niet zelf doe, gaat het niet goed. John Eldredge schrijft in het boek Fathered by God dat veel mannen leven ‘alsof God niet op komt dagen’. Dat raakte me, omdat het zo klopt. Ik vraag God om hulp en gedraag me dan alsof ik het toch allemaal zelf moet doen.

Paradigma

Loslaten dus. En vertrouwen.

Hoe doe je dat? In de kern gaat het om twee dingen: Ik overschat mijn eigen vermogens en ik onderschat de betrokkenheid van God. Hij houdt meer van mijn kinderen dan ik. Hij is meer betrokken bij mijn werk of kerk dan ik.

Als ik merk dat ik in een bepaald denkpatroon vast zit, probeer ik een ander paradigma te bedenken. Niet een tegengestelde gedachte, maar een manier van denken waarin het oorspronkelijke idee niet meer terugkomt. Als mijn gedachten zijn dat alles mis gaat als ik het niet zelf doe, of dat ik tekort komt, of dat ik me zorgen moet maken, is een ander paradigma niet: je hoeft je geen zorgen te maken. Dat is niet realistisch en het blijft binnen het denkpatroon van zorgen maken.

Ongeduldig

Ik moest eerst denken aan de tekst in 1 Korinte 10:26: “Van de Heer is de aarde en al haar rijkdom.” Op zich een mooi tegenwicht, maar het blijft hetzelfde paradigma: er moet genoeg voor mij zijn.

Daarna dacht ik aan kinderen. Ze zijn soms ongeduldig.

“Papa, mag ik ook een toetje?”
“Ja lieverd, jij krijgt ook een toetje.”
“Papa, ik wil een toetje.”
“Jij krijgt ook, ik ben nu even met je zusje bezig. Er is genoeg.”
“Papa, toetje…?”
“Ja schat, je moet even wachten. Papa en mama zorgen voor jou.”

Dat is mijn nieuwe paradigma. Papa zorgt voor jou. Niet alles komt goed, ik krijg niet altijd wat ik wil, ik blijf me zorgen maken, dingen gaan anders dan wanneer ik ze zelf zou doen, soms zie ik het niet of moet ik wachten. Het maakt niet uit. ‘Papa zorgt voor jou.’

Als ik mezelf betrap op negatieve gedachten, op piekeren of angst, probeer ik terug te keren naar dat paradigma. Ik zing het lied van Chris Tomlin, om mezelf te herinneren aan mijn nieuwe paradigma.

You’re a good, good father
It’s who you are, it’s who you are, it’s who you are
And I’m loved by you
It’s who I am, it’s who I am, it’s who I am
You are perfect in all of your ways

 

(Fotocredit: Fred Kearney)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.